A Kivételös X-Embörök

A Kivételös X-Embörök - képzeld el, milyen lenne, ha az emberfeletti képességek Magyarországon is megjelennének! Mi elképzeltük. A gondoltakísérletet dokumentáltuk. Lerajzoltuk. Ti elolvassátok. Ugye? :D

Olvassátok!

 

X01_cim_resize_1.jpg X02_c_resize_1.jpg ujra_egyutt_resize.jpg

X04_c_resize_1.jpg

xkcs1_cimlap_1200.png

Különszámok:

ejmaszo_kiszallt_resize_1.jpg spec02_00_cim2_resize.jpg

ponyva01_00_kicsi.jpg

Barátaink

www.kalyberjoe.hu

Kalyber Joe, a kedvenc nem saját képregényünk

pilczroland.blogter.hu

Pilcz Roland blogja: képregény, könyv, zene...

archnihil.blogspot.com

Barangolás a fantázia birodalmában

Lájkold! :)

Hogy halad?

2015.10.01. 09:54 nevetőharmadik

Szeptemberi Helyzetjelentés

 

x_nem_hely_1.jpgNéhány gondolatot megosztanék veletek az X-ről, ami ezúttal nem a helyet jelöli. Az ötrészes cikksorozat A Gonosz két útja c. X-Embörök kötet öt füzetében olvasható, és a mutánsok magyarországi történetéről szól. Mivel – bár ezt már számos alkalommal hangsúlyoztuk – az X-Embörök egy magyar viszonyok közé ültetett X-Men paródia, ezt igyekeztünk minél több szinten beépíteni a képregények és egyéb kiadványok (pl. a naptárak) megszerkesztésébe is. Így a sorozat címe egyszerűen X-Embörök, ami a második X-Men sorozatra utal, ahol nem volt semmilyen jelző a címben. Az 1986-87-es történeteket földolgozó – eredetileg csak fiktív, a képregény világán belül létező – sorozat címe A Kivételös X-Embörök, ami az első X-Men sorozatra, az Uncanny X-Men-re utal (ez az éra szerepel a cikksorozat negyedik részében).

x_nem_hely_2.jpgAz X ezúttal nem a helyet jelöli... első részének tartalmát a korábbi századokba helyezett minisorozatok és különszámok ihlették. A második részben a fiatal Prof és Mágnesvas (aki ekkor még Delejtű álnéven szerepel) első közös szupercsapatáról, a MUTKÓKról van szó, mely egyrészt az X-Men képregénynek eredetileg szánt The Mutants címére utal, másrészt meg az X-Men: First Class (X-Men: Az Elsők) filmre – bár hamarabb kitaláltuk, mintsem a filmet bemutatták volna. A harmadik rész az X-Men: First Class képregényre, ami egyáltalán nem olyan volt, mint a film, hanem az Uncanny X-Menben szereplő első csapat korai, addig el nem mesélt kalandjait tartalmazta. Míg a sorozat ötödik részében tárgyalt korszak, az 1987 és 2003 közé eső, melyben ugyan nem volt aktív a csapat, de a különböző tagok, hol együtt, hol külön azért csak átéltek egy-két említésre méltó kalandot. Ez az X-Men: The Hidden Years c. sorozatra utal, mely abban az időben történik, míg a hatvanas évek végén érdeklődés hiányában le nem állt a sorozat, hogy aztán a hetvenes években egy új csapattal folytatódjon. Mivel erőn fölüli vállalkozás lenne ennyi – még ha korlátozott és már jóelőre is belátható terjedelmű – X-Embörök előzménysorozat elkészítése, így a cikksorozat volt hivatott eredetileg ezt az űrt kitölteni. De persze ezt nem tette meg maradéktalanul.


Azóta ha lassan is, de már halad az 1986-os Kivételös X-Embörök reprint, méghozzá azért lassan, mert mint arra már utaltunk, nem igazi reprintről van szó. Eredetileg csak egy utalásnak szántuk a képregényben, hogy valamikor, nem sokkal a rendszerváltás előtt az X-Embörök olyan menők voltak, hogy még képregényt is kiadtak róluk. De aztán komoly rajongói nyomásra úgy döntöttünk, hogy ezeket a valóságban sosem létezett képregényeket valamilyen módon létezővé tesszük, és azóta is – ez már közel két éve volt – folyamatosan dolgozunk ezen. Utalásokból már kiderült, hogy 12 füzet jelent meg annak idején a Kivételös X-Embörök kalandjaival az úttörők szórakoztatására és okulására, melyek a csapat történetének egy (méghozzá akkoriban úgy tűnt, hogy az utolsó) évét dolgozzák föl. Hogy ebben a sorozatban mi történt, az nagy vonalakban olvasható az Az X ezúttal nem a helyet jelöli... negyedik részében – egyelőre csak a nyomtatott verzióban, de reményeink szerint, hamarosan már a honlapon olvasható képregények is ehhez lesznek igazítva. Tehát itt kiderült már, hogy miről lesz szó, de ez itt még természetesen nincs epizódokra osztva. Ahol meg már igen, ott bizony némelyik csak néhány soros vázlat, amihez még igen sok minden hiányzik ahhoz, hogy egyáltalán egy-egy epizód cselekménye összeálljon, amiből aztán közel sem biztos, hogy egy-egy élvezhető füzet lesz, így még azt sem látjuk, hogy a reprint majd csak egy egyszeri első részből fog állni, vagy idővel újabb epizódok is készülnek majd belőle. És már közel két éve gyakorlatilag ezen dolgozunk.

vitez_ovary.JPGEhhez viszont utalások szükségesek a csapat működésének korábbi éveiből, így az utóbbi két évben azokat is alaposabban ki kellett dolgozni. és eközben érthetetlen módon, de bizony még a reprintre szánt éránál is kerekebben összeállt az azt megelőző korszak, az X-Embörök: A Kezdőcsapat kora. Ebben az X-Embörök csapata csak Profból, Fűrészfogból és a még meglehetősen fiatal Egyszemű Óriásból állt, akiknek minden említésre méltó kalandja külön évben játszódott 1979-től 1985-ig, amikor is a csapat kiegészült Éjmászóval és Torkosborzzal. Mivel Mágnesvas csak 1986-ban lépett színre, és a Testvériséget is csak ezután alapította, Baljós úr pedig még annyira a háttérben volt, hogy a létezését sem sejthették, így egy olyan X-Emböröket kellett elképzelni, amelyben a fő és ősellenségek nincsenek még jelen, így ezt a hálátlan szerepet másoknak kell eljátszani. Ebben az érában a főgonosz a Count Nefaria (gondolom, Nefaria gróf volt magyarul, már ha egyáltalán megemlítették) alapján megkreált vitéz Óváry, aki már a MUTKÓK ellenfeleként is megjelent korábban, míg a másik visszatérő gonosz a már bővebben is tárgyalt Homály Vajda. Ezen kívül a különböző években történő kalandokban olyan x-menes toposzok kerültek magyar környezetbe helyezésre, mint Savage Land (a Vad Föld avagy Barbárföld), persze nem egy magyar dzsungelként a magyar Antarktisz közepén, ahol magyar őslények élnek, hanem... nos, előbb-utóbb meglátjátok. Az Animen (nem tudok fordításáról; egy csapat ember-állat hibrid), és Living Monolith (az Eleven Monolit; egy napenergiával manipuláló és óriássá váló gonosztevő). Továbbá Nanny (azaz Dadus; ő eredetileg egy tojásformájú robotpáncélba zárt mutáns tudós néni) és segédje Orphan Maker (azaz Árvagyártó; természetesen magyar viszonylatban egészen mások lettek ők is, mint eredetiben), és még egy izgalmas jövőbeli főgonosz karrierének legelső lépései is bekerültek ide, aki nem már, mint Dark Beast (lefordítva talán szerepelt már utalásokban Sötét Bestia alakban), egy sötétszőrű, gonosz Dögállat.

1982_ab_kicsi.png

Szóval miközben az egyik érába akartunk pár utalást, az nem haladt, de egy másik éra egészen komplex módon összeállt. De, hogy ez mennyiben is érinti a jövőbeli terveket? Nos, igazából csak el akartam húzni valamivel a helyzetjelentést, hogy ne kelljen már megint csak arról beszámolni, hogy nem haladunk jól... Viszlát egy hónap múlva!

A bejegyzés trackback címe:

https://x-emborok.blog.hu/api/trackback/id/tr187875106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása