A Kivételös X-Embörök

A Kivételös X-Embörök - képzeld el, milyen lenne, ha az emberfeletti képességek Magyarországon is megjelennének! Mi elképzeltük. A gondoltakísérletet dokumentáltuk. Lerajzoltuk. Ti elolvassátok. Ugye? :D

Olvassátok!

 

X01_cim_resize_1.jpg X02_c_resize_1.jpg ujra_egyutt_resize.jpg

X04_c_resize_1.jpg

xkcs1_cimlap_1200.png

Különszámok:

ejmaszo_kiszallt_resize_1.jpg spec02_00_cim2_resize.jpg

ponyva01_00_kicsi.jpg

Barátaink

www.kalyberjoe.hu

Kalyber Joe, a kedvenc nem saját képregényünk

pilczroland.blogter.hu

Pilcz Roland blogja: képregény, könyv, zene...

archnihil.blogspot.com

Barangolás a fantázia birodalmában

Lájkold! :)

Hogy halad?

2019.03.04. 08:57 nevetőharmadik

Februári Helyzetjelentés

logo_of_the_international_year_of_indigenous_languages.pngNa, nézzük, mi történt az elmúlt hónapban!

Először is... mondjuk, ez még régebben történt, de még aktuális: az UNESCO meghirdette a 2019 International Year of Indigenous Languages programját – és itt a "bennszülött nyelvek" a veszélyeztetett nyelvekre vonatkozik. És hogy ez miért is érdekes a mi szempontunkból? Nos, azért, mert Kiss Norbert barátunk is csatlakozott a programhoz, és egy képregényt készített, amely a norvég által elnyomott lulei-számi (a számi, azaz lapp nyelv számos változatának egyike) veszélyeztetett helyzetére hívja föl a figyelmet, méghozzá egy népies szuperhős, Lappföld Kapitány (a névben számi nyelven jobban kijön az Amerika Kapitányos áthallás, de azért nyilván így is érthető) segítségével. Íme a képregény az eredeti (számi) illetve magyar változatban:

51383474_10157319494916282_272415524883791872_n.png

És a szövegről csak annyit, hogy:

 – Men jeg... = De én... – és ez itt norvégul van.

De még mindig áll a kérdés, hogy mi közünk nekünk ehhez? Nos, Norbi elküldte nekünk az eredeti Lappföld Kapitány rajzot digitálisan, hogy helyezzük el az X-Embörök: Nagyon Nagy kiadás képregényfesztiválos jelenetében, és ezzel ő a projektünkben részt vevő 60. alkotó! És a második képen – ami majd a képregény 26-27. duplaoldala lesz – az 52. vagy ha úgy nézzük, az első, aki digitálisan járult hozzá. Hálás köszönet érte!

A kép egyébként jelen állás szerint így néz ki:

rajz_kicsi.jpg

De más is van! Legutóbb abban maradtunk, hogy majd most tovább elemezzük Az Eredeti, még jóval kisebb Nagyon Nagy kiadást, illetve azon belül is Juhász Ernő munkáit. Először egy kis magyarázat. A terv ugyebár az, hogy az első sztorivázlatot visszük képregényre a lehető legkevesebb módosítással vagy kiegészítéssel. De rögtön van egy fontos része, amit egyszerűen ki kellett egészíteni, a vázlat ugyanis nem tér ki arra, hogy Xavér prof a bevetés közben eltűnt X-Embörök helyére kiket toboroz be új legénységnek. A földolgozott Nagyon Nagy kiadásnak persze éppen az lett a lényege, hogy más képregények szereplőiből alakítják ki az új csapatot, de azt jóval később találtuk ki, így ide nem tehettük. Illetve tehettük volna, de nem akartuk. A másik lehetőség az volt, hogy az eredeti verziónál maradunk, ami már vagy tíz éve megíródott arról, hogy hogyan jön be az első legénység (azaz Szürke Janka, Egyszemű Óriás, Éjmászó, Torkosborz és Jégkocka) helyére az újabb (vagyis Dögállat, Tündemény, Zuhé, Behemót, Intellektus, Iparos és egy másik irányból Bimbó). De egyszer azt is szeretnénk majd úgy elmesélni, ahogy van. Végül szelektáltunk, és Dögállatot kihagytuk, mert ő a földolgozott verzióban az eltűnt csapattal van. Iparost is kihagytuk, mert ebben a sztoriban nem szerepelnek gépek, amik szükségessé tennék a jelenlétét. Így maradtak öten, akik közül Intellektus, Zuhé és Bimbó nem szorul különösebb magyarázatra, mert ők elsőre kialakultak úgy, ahogy ma is ismerjük és szeretjük őket. Behemót sem változott sokat, mindössze a fején viselt eredetileg egy serblit, ami nemcsak sisakként funkcionált, de közelharcban fegyverként is bevethető volt, de ezt később elhagytuk. Ellenben Tündemény korábbi változata, akkor még Tündelevény néven (mindkettő régies szó a denevérre, a Tündelevény nevet eltettük későbbre) teljesen más karakternek indult, mint ami lett belőle. És itt volt a soha vissza nem térő alkalom, hogy egy "milyen lett volna, ha" történetben ő is a "milyen lett volna, ha"-alakjában szerepeljen. Na, és akkor mindezeket szem előtt tartva, itt vannak Ernő vázlatai az új legénység tagjairól:

Izgalmasak, igaz? De ennyi fért februári helyzetjelentésünkbe. Jelentkezünk egy hónap múlva.

A bejegyzés trackback címe:

https://x-emborok.blog.hu/api/trackback/id/tr9614666909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása