A Kivételös X-Embörök

A Kivételös X-Embörök - képzeld el, milyen lenne, ha az emberfeletti képességek Magyarországon is megjelennének! Mi elképzeltük. A gondoltakísérletet dokumentáltuk. Lerajzoltuk. Ti elolvassátok. Ugye? :D

Olvassátok!

 

X01_cim_resize_1.jpg X02_c_resize_1.jpg ujra_egyutt_resize.jpg

X04_c_resize_1.jpg

xkcs1_cimlap_1200.png

Különszámok:

ejmaszo_kiszallt_resize_1.jpg spec02_00_cim2_resize.jpg

ponyva01_00_kicsi.jpg

Barátaink

www.kalyberjoe.hu

Kalyber Joe, a kedvenc nem saját képregényünk

pilczroland.blogter.hu

Pilcz Roland blogja: képregény, könyv, zene...

archnihil.blogspot.com

Barangolás a fantázia birodalmában

Lájkold! :)

Hogy halad?

2019.03.04. 08:57 nevetőharmadik

Februári Helyzetjelentés

logo_of_the_international_year_of_indigenous_languages.pngNa, nézzük, mi történt az elmúlt hónapban!

Először is... mondjuk, ez még régebben történt, de még aktuális: az UNESCO meghirdette a 2019 International Year of Indigenous Languages programját – és itt a "bennszülött nyelvek" a veszélyeztetett nyelvekre vonatkozik. És hogy ez miért is érdekes a mi szempontunkból? Nos, azért, mert Kiss Norbert barátunk is csatlakozott a programhoz, és egy képregényt készített, amely a norvég által elnyomott lulei-számi (a számi, azaz lapp nyelv számos változatának egyike) veszélyeztetett helyzetére hívja föl a figyelmet, méghozzá egy népies szuperhős, Lappföld Kapitány (a névben számi nyelven jobban kijön az Amerika Kapitányos áthallás, de azért nyilván így is érthető) segítségével. Íme a képregény az eredeti (számi) illetve magyar változatban:

51383474_10157319494916282_272415524883791872_n.png

És a szövegről csak annyit, hogy:

 – Men jeg... = De én... – és ez itt norvégul van.

De még mindig áll a kérdés, hogy mi közünk nekünk ehhez? Nos, Norbi elküldte nekünk az eredeti Lappföld Kapitány rajzot digitálisan, hogy helyezzük el az X-Embörök: Nagyon Nagy kiadás képregényfesztiválos jelenetében, és ezzel ő a projektünkben részt vevő 60. alkotó! És a második képen – ami majd a képregény 26-27. duplaoldala lesz – az 52. vagy ha úgy nézzük, az első, aki digitálisan járult hozzá. Hálás köszönet érte!

A kép egyébként jelen állás szerint így néz ki:

rajz_kicsi.jpg

De más is van! Legutóbb abban maradtunk, hogy majd most tovább elemezzük Az Eredeti, még jóval kisebb Nagyon Nagy kiadást, illetve azon belül is Juhász Ernő munkáit. Először egy kis magyarázat. A terv ugyebár az, hogy az első sztorivázlatot visszük képregényre a lehető legkevesebb módosítással vagy kiegészítéssel. De rögtön van egy fontos része, amit egyszerűen ki kellett egészíteni, a vázlat ugyanis nem tér ki arra, hogy Xavér prof a bevetés közben eltűnt X-Embörök helyére kiket toboroz be új legénységnek. A földolgozott Nagyon Nagy kiadásnak persze éppen az lett a lényege, hogy más képregények szereplőiből alakítják ki az új csapatot, de azt jóval később találtuk ki, így ide nem tehettük. Illetve tehettük volna, de nem akartuk. A másik lehetőség az volt, hogy az eredeti verziónál maradunk, ami már vagy tíz éve megíródott arról, hogy hogyan jön be az első legénység (azaz Szürke Janka, Egyszemű Óriás, Éjmászó, Torkosborz és Jégkocka) helyére az újabb (vagyis Dögállat, Tündemény, Zuhé, Behemót, Intellektus, Iparos és egy másik irányból Bimbó). De egyszer azt is szeretnénk majd úgy elmesélni, ahogy van. Végül szelektáltunk, és Dögállatot kihagytuk, mert ő a földolgozott verzióban az eltűnt csapattal van. Iparost is kihagytuk, mert ebben a sztoriban nem szerepelnek gépek, amik szükségessé tennék a jelenlétét. Így maradtak öten, akik közül Intellektus, Zuhé és Bimbó nem szorul különösebb magyarázatra, mert ők elsőre kialakultak úgy, ahogy ma is ismerjük és szeretjük őket. Behemót sem változott sokat, mindössze a fején viselt eredetileg egy serblit, ami nemcsak sisakként funkcionált, de közelharcban fegyverként is bevethető volt, de ezt később elhagytuk. Ellenben Tündemény korábbi változata, akkor még Tündelevény néven (mindkettő régies szó a denevérre, a Tündelevény nevet eltettük későbbre) teljesen más karakternek indult, mint ami lett belőle. És itt volt a soha vissza nem térő alkalom, hogy egy "milyen lett volna, ha" történetben ő is a "milyen lett volna, ha"-alakjában szerepeljen. Na, és akkor mindezeket szem előtt tartva, itt vannak Ernő vázlatai az új legénység tagjairól:

Izgalmasak, igaz? De ennyi fért februári helyzetjelentésünkbe. Jelentkezünk egy hónap múlva.

Hogy halad?

2019.02.06. 09:51 nevetőharmadik

Januári Helyzetjelentés

Hát, egyelőre nem indult sokkal vidámabban ez az év sem, mint az előző*. Főleg az influenza-szezont nyögjük, de azért már megmutatkozott valami az idei főbb irányvonalakból. Mielőtt azonban erre rátérnénk, még egy kicsit visszakanyarodunk a tavalyi projektünkhöz, a Baromfivész 2. részéhez, mely a kiadással lezárult ugyan, de mégis... mondjuk úgy, mutat még életjeleket. Az egyik nagyszerű alternatív borító alkotója, az ezzel az X-Némbör címet is kiérdemlő Kasza Magdi küldött ugyanis nekünk egy újabb grafikát. Azzal, hogy az egymással viaskodó szörnyeteg-baromfiak megrajzolása annyira nem az ő stílusa, hogy kénytelen volt a dolgot még egyszer képbe önteni, ezúttal sokkal inkább a saját stílusában. És ez az:

pava_pulyka_kicsi.jpg

Mi imádtuk, úgyhogy meg kellett osztanunk Veletek is.

És ez még nem minden. Hiszen megvan idénre már a fő-projektünk is, az X-Embörök: Nagyon Nagy kiadás, ami a tervek szerint minden eddiginél... nos, nagyobb lesz. Már egy párszor megmutattuk belőle a számos vendégművész közreműködésével készülő Szegedi Képregényfesztivál-jelenet képeit, ahogy egyre több alkotó tette hozzá a maga részét. És itt az ideje, hogy megint megmutassuk, hogyan is állunk vele. Most éppen így:

konyvtar.png

De még ez sem minden. A Nagyon Nagy kiadás  terveiben egy extra is szerepel, ami tulajdonképpen szintén maga a Nagyon Nagy kiadás, de egy másik verzióban, méghozzá Az Eredeti, még jóval kisebb Nagyon Nagy kiadás formájában, ahol gyakorlatilag fogtuk a történet legelső vázlatát, és igyekeztünk olyan keveset változtatni rajta, amennyire csak lehetett. Már említettük a dolgot legutóbb, csak akkor elhallgattuk a projekt rajzolójának kilétét. Mivel ennyire rendhagyó dologról van szó, azt találtuk ki, hogy a vizualitása is más legyen, ezért egy nagyon tehetséges vendégművészt kértünk föl a képregény megrajzolására, aki nem más, mint Juhász Ernő! A föntebb látható nagy közös képen a mennyezetről kísértetként figyelő, egyszemű kaijut alkotta, és a Baromfivész 2. rész egyik alternatív borítója is az ő keze munkáját dicséri, és most bemutatjuk néhány vázlatát a készülő képregény szereplőiről. Íme Mágnesvas, a Prof, illetve Torkosborz és Éjmászó:

 

Van ám még ott, ahonnan ez jött! De egyrészt hagyni kell valamit a következő hónapra is, másrészt meg a többi karakter némi magyarázatra szorul, és azt is majd a legközelebbi helyzetjelentésben ejtjük meg. Tehát viszlát egy hónap múlva!

Boldog Új Népet!

2019.01.02. 10:28 nevetőharmadik

Üdv ismét, induljon egy újabb vidám, és élményekben gazdag év – 2019 – az X-Embörökkel! Ahogy azt láthattátok, sikeresen lezártuk a 15 éves jubileumi visszaemlékezés-sorozatunkat, reméljük, sok kellemes percet szereztünk vele Nektek! És most ideje a jövőbe tekinteni. Szokásunkhoz híven, nem tettünk újévi fogadalmakat, mert azokat általában nem tudjuk megtartani. Tervekkel továbbra is tele vagyunk, de ettől még se időnk se energiánk nem lesz több, amit az alkotásra fordíthatnánk. Pedig ezekből pont egyre több kellene, mert a világ körülöttünk egyre kaotikusabb és nyomasztóbb, és nem úgy fest, hogy majd idén minden gond megoldódik, és egyik napról a másikra jobb lesz a hangulat, a helyzet és úgy általában az élet. De maradjunk bizakodók! Hisz tudjuk, hogy az a pohár nem félig üres, hanem teljesen tele van. Csak mivel?! Mindenesetre sikeresebb és jobb évet kívánok az alkotóknak, az olvasóknak, a rajongóknak és a támogatóknak, de még az ellendrukkereknek is (mert azért, valljuk be, nekik is szükségük lenne rá), több terv valósuljon meg, és szerezzünk egymásnak még több kellemes percet! És főleg, hogy erre ne a tavalyi év utolsó vacsorájaként gondoljunk, hanem az idei elsőre, amit még sok újabb fog követni!

utolso_vacsora_1500.JPG

Hogy halad?

2018.12.31. 20:41 nevetőharmadik

Decemberi (és gyakorlatilag éves) Helyzetjelentés

Sziasztok idén utoljára! Eljött az ideje, hogy beszámoljunk a decemberben történtekről, de egyúttal akkor már az egész év történéseit is érdemes összefoglalni. Szóval 2018 az X-Embörök fönnállásának egy fontos mérföldkövét, a 15 éves jubileumunkat jelentette, és ennek jegyében terveztük meg előre az évet, de mind tudjuk, hogy akárki is tervez, nem ő az, aki végez.

Az alkotógárda tagjainak életében ez az év elég húzós volt, sokféle válságot kellett kezelnünk, és miközben néhányan bizonyos dolgokban előreléptünk, mások más dolgokban kettőt hátra, és vice versa. Mindegy, a lényeg, hogy a dolgok sokat változtak, de minél inkább változnak, annál inkább ugyanazok maradnak, szóval nem kell aggódni.

Amivel a 15 éves évfordulónkat méltóképpen meg tudtuk ünnepelni, az az X-Embörök Facebook-oldalán az év minden egyes napján közzétett frissítés volt, egy-egy új információval, régi vázlattal, elvetett dizájnnal, megvalósulásra váró fedéltervvel vagy egyéb érdekes aprósággal és apró érdekességgel. Ez gyakorlatilag zökkenőmentes volt, persze nyilván az idén találta ki a Facebook, hogy az oldalra kirakott dolgokat minél kevesebben lássák, és csak ha fizetünk, akkor láthatják többen. Remek időzítés. De mindegy, ha tízen látták, akkor tízen látták. Úgy is jó. Ingyenes szolgáltatásért akkor sem fogunk fizetni, ha időközben kitalálják, hogy ingyenesen csak szar szolgáltatást nyújtanak.

A következő az új füzet volt. Azt már egy ideje tudtuk, hogy ami a jubileumi kiadványt illeti, az bizony legalább egy évet, de valószínűbb, hogy kettőt is csúszik majd. De sebaj, mert az X-Embörök: A Kezdőcsapat 1979 – Baromfivész tavalyra szánt 2. része is csúszott, és így az lett a jubileumi füzet, amit a 10. Szegedi Képregényfesztiválon mutattunk be. És hogy valami különleges csak legyen benne, 5 nagyszerű borítóvariánssal adtuk ki, melyek megvalósításában Pilcz Roland, Fazekas-Szűcs "Szücsi" István, Kasza Magdolna és Juhász Ernő voltak a segítségünkre. Illetve mindenképpen meg kell még említeni Vadas Máté barátunkat is, akinek a jóvoltából újabb remek Vad Hortobágy-jelenet került a füzetbe. Hálás köszönet valamennyijüknek! És ha már a 10. Szegedi Képregényfesztiválnál tartunk, volt ott, a Somogyi Könyvtárban egy kiállítás is a környék (ez így elég vidékiesen hangzik, de a "járás" és a "megye" is, és még az sem fedné le az összes szereplőt) képregény-alkotóiról és alkotásaikról Ki van a rajz mögött? címmel, ahol a már említett Pilcz Roland, Kasza Magdolna és Vadas Máté mellett Haui József, Vörös Édua és az X-Embörök szűkebb alkotógárdájából Rozgonyi Zalán és Váradi Gábor is bemutatásra került. Utóbbiról a rajzot Czeitlinger Eszter készítette. Ezt is köszönjük!

Más téma. Akármennyit is csúszik még az évfordulós füzet, az X-Embörök: Nagyon Nagy kiadás, azért már egy ideje folyik az előkészítése. Ennek részeként már több fesztivált megjárt az a két nagy, A2-es vázlat, amely a Szegedi Képregényfesztiválnak otthont adó Somogyi Könyvtár két belső terét ábrázolja, melyre egyre több és több vendégművész rajzolta rá nekünk saját/kedvenc karaktereit. A tavalyi 28 után a két kép idén összesen 28 újabb alkotó keze munkájával bővült, csak a legutóbbi Hungarocomixon is 8-cal, akik nem mások, mint Fazekas Attila, Varga "Zerge" Zoltán, Garisa Zsolt, Farkas Lajos, Szabó Éva, Halmi Zsolt, Puskás Szabolcs illetve Kondás Péter. Köszönet érte! A kép most kb. ilyen (igazából már megkezdődött rajta a háttér kihúzása, de az a vendégművészek alkotásait nem befolyásolja):

dsc04135.jpg

De persze nem csak ez haladt, hanem a sztori feléig már kész a sztoribórd, elkészült a főgonosz, a Megátalkodott Csirkeidomár (még mindig ez a neve, de még mindig benne van a pakliban, hogy változni fog) és hátas kakasa végleges dizájnja, és megkezdődtek a tárgyalások egy vendégművésszel – akinek kilétét egyelőre, a feszültség fönntartása kedvéért még nem leplezzük le – egy roppant különleges bónusz-képregény megrajzolásáról, ami a tervek szerint a Nagyon Nagy kiadás (egyik) extrája lesz. Sok mindent egyelőre nem árulunk el belőle, csak annyit, hogy a The Star Wars c. képregény mintájára, ami George Lucas 1974-es eredeti forgatókönyv-vázlatából készült, megpróbáljuk mi is képregényre alkalmazni Az Eredeti, még jóval kisebb Nagyon Nagy kiadást, vagyis a sztori legelső vázlatát. Akármi is lesz belőle, mindenképpen izgalmas feladatnak ígérkezik! De minthogy ez már a jövő év feladata, idén szót sem ejtünk róla többet. Sőt lassan semmi másról se. Már csak annyi van hátra, hogy megint köszönetet mondjunk Nektek, amiért egy újabb éven keresztül velünk tartottatok, és akkor találkozunk jövőre!

Hogy halad?

2018.12.01. 08:27 nevetőharmadik

Novemberi Helyzetjelentés

Sziasztok, megint egy hónap. Na, ha az előző hálálkodós volt, akkor most egy örömködős jön. Mert amilyen szarul indult ez az év, olyan szarul is folytatódott, és bizony sokáig úgy tűnt, hogy még a Szegedi Képregényfesztre se lesz meg a Baromfivész 2. része. És aztán nemcsak, hogy meglett, de nagyon szép kivitelben és 5 változatban lett meg, és egyik menőbb, mint a másik! A 10. Szegedi Képregényfesztiválon bemutattuk, és a rajongók illetve az új érdeklődők is vették, és az előzetes statisztikák szerint, itt Pilcz Roland borítóvariánsát szerették a legjobban. A többit is, de ebből néhány példánnyal több fogyott.

Mutatunk néhány képet a rendezvényről, ez itt a standunk, és mellette Pilcz Roland standja Kalyber Joe és YKX cuccokkal:

dsc04047.JPG

És míg Roli standjánál Dunai Tamás és Németh István az érdeklődök, hozzánk Pókember jött családostul:

dsc04036.JPG

Nemes Annamária, aki először jelentkezett saját kiadvánnyal, ezt nagyon menő Vampire Hunter D jelmezben tette:

dsc04060.JPG

Itt pedig az üzletünk jövőjét féltve alkut kötöttünk az ördöggel. Aki egyébként X-Embörök kitűzőt visel... hmmm... akkor lehet, hogy ő kötött alkut velünk:

dsc04050.JPG

 De más jó hír is van. Azt a bizonyos nagy közös rajzot a képregényfesztiválról sikerült megint újabb rajzolóknak bővíteni, így nemcsak Kálmán Áron, Czeitlinger Eszter, Szitha Zsófia és Fazekas-Szűcs István (azaz Szücsi) rajzaival gazdagodott, de Haui József (Hajó) tollából is rákerült többek között kölyökkorunk kedvenc ízeltlábúja is. Ezzel a két képen már összesen 48 alkotó keze munkája látható, és mivel ezeket szándékunkban áll fölhasználni a következő projektünk, az X-Embörök: Nagyon Nagy Kiadás keretein belül, ahová már Greg Seed és Csörnyei Márk is bedolgozott, kimondhatjuk, hogy a készülő új X-Embörök füzetnek már biztosan van 50 alkotója. Azért ez nem semmi, ugye?

És hátha még több is lesz, és ennek kiderítésére a legjobb alkalom a vasárnapi Hungarocomix. Ott találkozunk, vagy ha nem, akkor jelentkezünk kb. egy hónap múlva!

hc2018_banner_640x360.jpg

Közeleg a tél: 1979 tele!

2018.11.23. 17:09 nevetőharmadik

...azért, mert ma elkészült a nyomda, és így végtelen örömmel és büszkeséggel jelenthetjük be, hogy az X-Embörök – A Kezdőcsapat: Baromfivész 2. rész holnap már kapható lesz a 10. Szegedi Képregényfesztiválon! És, aki az alkotógárdából épp ráér, az majd szívesen dedikálja is. Így néz ki (pontosabban így néz ki egy drapérián kiterítve, gyöngytyúk-tollakkal):

dsc04031.JPG

És ez még nem minden! Ugyanis ezúttal a füzet az alap-kiadás mellett, még négy extra-változatban is van, négy hihetetlenül tehetséges vendégművész – Juhász Ernő, Kasza Magdolna, Fazekas-Szűcs "Szücsi" István és Pilcz Roland – által készített borítóval.

dsc04034.JPG

Gyertek el holnap a Képregényfesztre és keressétek az X-Embörök standjánál 1500 Forintos bevezető áron!

Közeleg a... Képregényfeszt!

2018.11.22. 22:07 nevetőharmadik

45381833_10215976110063265_4399001174959718400_n.jpg

Ígéretünkhöz híven még a 10. Szegedi Képregényfesztivál előtt jelentkezünk, egyrészt azért, mert mindjárt itt a 10. Szegedi Képregényfesztivál (ahová gyertek el, mert jó lesz!), másrészt mert egy régebbi adósságot is le kell törlesztenünk. Íme tehát a Baromfivész 2. részének régóta várt trélere:

_xkcs2_trailer-1_kicsi.jpg

És, hogy miért éppen most jöttünk elő vele? Nos...

Hogy halad?

2018.10.31. 18:54 nevetőharmadik

Októberi Helyzetjelentés

44686421_2468776609814255_1581591341333217280_n.jpg

Sziasztok! Megint eltelt egy hónap, úgyhogy ideje helyzetjelenteni. Legelőször is, hosszas tanakodás után végre lett végleges időpontja a 10. Szegedi Képregényfesztiválnak, november 24-e, és ha már a 10. az X., így a plakátot tervező Pilcz Roland barátunk még az X-Embörök egyikét, a fiatal Szürke Jankát is elhelyezte rajta az ifjú Yorn Kayrah Xemovrah mellett. Stílszerűen, ahogy egymás képregényeit olvassák. Köszönjük!

De mérhetetlen hálával tartozunk Rolinak másért is. Az elmúlt hetekben ugyanis időt és energiát nem kímélve dolgozott a Baromfivész 2. részének nyomdai előkészítésén, hogy a kiadvány elkészülhessen a fesztiválig. Ezer köszönet érte!

És ha már itt tartunk, még nem mutattuk be a negyedik borítóvariánst, úgyhogy ezt most megtesszük. Kasza Magdi készítette, és nagyon hálásak vagyunk érte.

41515086_236557883694973_6323540818745360384_n.jpg

Ez most akkor egy ilyen hálálkodós hónap... akkor köszöntet mondunk ezúton Doszpod Dani barátunknak és korábbi alkotótársunknak, aki a messzi Angliából ajánlotta föl, hogy besegít a nyomdaköltségbe, és mindenki másnak is, aki bármiben, bármilyen módon segített, hogy az új füzetünk elkészülhessen. De még mindig nem merem leírni, hogy majd a fesztiválon bemutatjuk, mert addig még majdnem egy hónap van, ami alatt nagyon sok minden üthet ki balul.

De akárhogy is lesz, az anyag már elment a nyomdába, a fesztig meg még jelentkezünk.

Hogy halad?

2018.09.30. 22:54 nevetőharmadik

Szeptemberi helyzetjelentés

Hú, ez egy kemény hónap volt. De az iskolakezdés mindig kemény, különösen a pedagógusoknak, így az elmúlt hetekben az X-Embörökkel se sikerült annyit foglalkozni, mint kellett/szerettünk volna.

x-emborok_borito_kicsi_rgb.jpgDe azért akad jelentenivaló, úgyhogy vágjunk is bele! Először is végre mind befutottak az alternatív borítók a Baromfivész 2. részéhez, és megkezdtük a tárgyalást a nyomdával, hogy a szokásos 500 példánynál most 100anként borítót kellene váltani, és a dolog egyelőre technikailag működni látszik. Ellenben anyagilag sajnos még mindig nagyon kétséges a dolog, hogy összejön-e időben a pénz. Sajnos mostanában sok minden – így munkahelyváltás, költözés, stb. – eléggé ellene szól, de mint ahogy korábban is jeleztük, nagyon igyekszünk a 10. Szegedi Képregényfesztiválra kihozni a füzetet. És most örömmel mutatjuk be a következő borítóvariánst, ami Juhász Ernő munkája, aki ráadásul maga jelentkezett a feladatra, teljesen önként. Köszönjük szépen!

Hogy halad?

2018.08.31. 22:32 nevetőharmadik

Augusztusi Helyzetjelentés

Na, sziasztok! Ahogy azt egy hónapja megjósoltuk, mire újra sikerül jelentkeznünk, vége lesz a nyárnak, és tessék. Mondjuk a tanévkezdést egy kicsit elodázta, hogy szeptember elseje szombatra esik, de attól ugyanúgy 180 tanítási nap lesz. De ki gondol most erre?!

39777194_1882960311789691_7058215431655391232_n.jpgLegutóbb említettük, hogy kedves barátunk, Pilcz Roland kezdeményezésére vendégművészeket állítottunk csatasorba, hogy egy-egy alternatív borítót készítsenek az idénre tervezett (még mindig van híja a nyomdapénznek, de tényleg nagyon igyekszünk) füzetünknek, az X-Embörök: A Kezdőcsapat 1979-es kalandját lezáró Baromfivész 2. részének. Legutóbb Szücsi alkotását mutattuk be, most pedig a kezdeményező Pilcz Roland saját borítótervét van szerencsénk elétek tárni. Ahogy már a történet számos eleme is, úgy Roli fedélterve is tisztelgés fiatalkorunk egyik meghatározó filmélménye, a Jurassic Park – vagy ha úgy jobban tetszik, annak x-embörös megfelelője, a Mesozoic Zoo – előtt, ami visszaröpít minket abba a korba, AMIKOR A MUNKÁSOK, mármint ebben az esetben a MUTÁNSOK URALTÁK A FÖLDET. Köszönjük!