A Kivételös X-Embörök

A Kivételös X-Embörök - képzeld el, milyen lenne, ha az emberfeletti képességek Magyarországon is megjelennének! Mi elképzeltük. A gondoltakísérletet dokumentáltuk. Lerajzoltuk. Ti elolvassátok. Ugye? :D

Olvassátok!

 

X01_cim_resize_1.jpg X02_c_resize_1.jpg ujra_egyutt_resize.jpg

X04_c_resize_1.jpg

xkcs1_cimlap_1200.png

Különszámok:

ejmaszo_kiszallt_resize_1.jpg spec02_00_cim2_resize.jpg

ponyva01_00_kicsi.jpg

Barátaink

www.kalyberjoe.hu

Kalyber Joe, a kedvenc nem saját képregényünk

pilczroland.blogter.hu

Pilcz Roland blogja: képregény, könyv, zene...

archnihil.blogspot.com

Barangolás a fantázia birodalmában

Lájkold! :)

Irodalmi ritkaság a képregények platinakorából

2014.05.31. 20:41 nevetőharmadik

ponyva01_00_kicsi.jpgBizony, mint azt tudjuk a képregények aranykora az 1930-as években kezdődött, az első szuperhősök megjelenésével. Azelőtt is jelen voltak, de másodhegedűs szerepet játszottak a ponyvafüzetek mellett, melyek szereplőiből nagyon gyorsan képregényhősök váltak, mikor az új művészetre nagyobb igény mutatkozott. A ponyvafüzetek fedlapjai már a képregényekét idézték, és jellegzetes címsoraik is átkerültek a képregényekbe, hozzájárulva azok ikoniságához.

Régi képregényeket gyűjteni szép és tartalmas hobbi – arról nem is beszélve, hogy meglehetősen költséges – és a legtöbb képregény-gyűjtő élete során legalább egy kisebb kitérőt tesz a ponyva, és a képregény közvetlen elődjét jelentő illusztrált ponyva irodalmához. Most – és a következő néhány hónap folyamán – mi is teszünk egy kis kitérőt, és az X-Embörök világának egy kis szögletét egy illusztrált ponyvafüzeten keresztül mutatjuk be.

Egy fiktív – vagyis csak az X-Embörök világában létező – füzetregény-sorozat egyik véletlenszerűen kiválasztott epizódját mutatjuk be, Egyszi gyűjteményéből. Az X-Embörök egyik legfőbb ellenfele, a múlt hónapban részletes dokumentációban bemutatott Baljós úr játssza a főszerepet ebben az 1926-ban kiadott (de 1886-ban játszódó) kalandban, persze anélkül, hogy Egyszi valaha is gondolt volna rá, hogy igazából ő áll Eisenstadt doktor figurája mögött.

A ponyvafüzet létrejöttében nagy segítséget nyújtott a tényleges 20-as évekbeli ponyvák megismerésében Annus János és Stark Zoltán. Köszönet nekik érte! Nektek pedig jó szórakozást, és... keressetek anakronizmusokat! Elrejtettünk benne párat.

A bejegyzés trackback címe:

https://x-emborok.blog.hu/api/trackback/id/tr856240900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.