A Kivételös X-Embörök

A Kivételös X-Embörök - képzeld el, milyen lenne, ha az emberfeletti képességek Magyarországon is megjelennének! Mi elképzeltük. A gondoltakísérletet dokumentáltuk. Lerajzoltuk. Ti elolvassátok. Ugye? :D

Olvassátok!

 

X01_cim_resize_1.jpg X02_c_resize_1.jpg ujra_egyutt_resize.jpg

X04_c_resize_1.jpg

xkcs1_cimlap_1200.png

Különszámok:

ejmaszo_kiszallt_resize_1.jpg spec02_00_cim2_resize.jpg

ponyva01_00_kicsi.jpg

Barátaink

www.kalyberjoe.hu

Kalyber Joe, a kedvenc nem saját képregényünk

pilczroland.blogter.hu

Pilcz Roland blogja: képregény, könyv, zene...

archnihil.blogspot.com

Barangolás a fantázia birodalmában

Lájkold! :)

Csapatleírás: Baljós úr Haramiái

2017.06.13. 23:47 nevetőharmadik

Na, az elmúlt hónapokban igencsak elfoglaltak voltunk a Baromfivész 2. részével, így ez a bejegyzés már vagy április óta csúszik, de most végre elkészült. Szóval, nagy örömmel mutatjuk be az X-Embörök első kötete – A Gonosz két útja – MÁSIK gonosz mutáns szupercsapatát, az akkor és ott magukat X-Emböröknek kiadó Haramiákat. A következő kimerítő dokumentációban az ott szereplő csapat korábbi inkarnációiról is szó esik, áthidalva ezzel azt a majd másfél évszázadot az Eisenstadt doktor ponyva és a 2003-as történések között. Ja, és még Dögkút is szerepel benne. Jó szórakozást!

haramiak_vonulnak_02_kicsi.png

Hogy halad?

2017.05.31. 23:35 nevetőharmadik

Májusi helyzetjelentés

Érdekes dolog ez. A képregények általában egy rohadéknak állítják be Jokert. Mi a 13. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválon két Jokerrel is találkoztunk, és mindkettő nagyon kedves volt. Illetve nemcsak Joker jelent meg az X-Embörök standjánál és/vagy vállalta a fotózkodást az alkotógárda jelenlévő képviselőivel, de számos más gazfickó és hős is. Mellékelünk is néhány képet a jobban sikerültek közül:

Ezen kívül a Fabulous Industries videójában is szerepeltünk (15:43-tól):

Sőt, a Fabulous Industries az áprilisi Szombathelyi Képregény Bazáron készült videójában is. Köszönjük, srácok! (12:57-től)

Aztán itt van még egy akkor és ott megkezdett ismeretségünk további folyománya: Németh Botond vlogjának újabb X-embörös bejegyzései:

X-Embörök – 5:44-től:

De az állandó fesztiválozáson túl, azért dolgoztunk is. Szépen halad a Baromfivész 2. része, egyre véresebb és erőszakosabb jelentekkel – majd másmilyen is lesz, de most éppen egy ilyen részletnél vagyunk – és ígéretünkhöz híven mutatunk is valamit. Természetesen még ez is változhat addig, amíg a nyomdába kerül, de már nem drasztikusan.

cimlap_xkcs2.png

Ezzel el is köszönünk, mindjárt itt a nyár, amikor is rendszerint csak ritkábban jelentkezünk, de... nos, már egy ideje így is ritkábban jelentkeztünk. Szóval... majd hamarosan újra helyzetjelentünk, a többivel kapcsolatban meg egyelőre nem ígérünk semmit.

 

Hogy halad? Mert halad!

2017.05.11. 12:49 nevetőharmadik

Sűrű és mozgalmas hónapon vagyunk túl, nyilván ezért is csúsztunk meg egy kicsit a helyzetjelentéssel. A legutóbb megmutattuk a készülő Baromfivész 2. rész borítójának egyik felét, most pedig nagy örömmel mutatjuk meg az egészet. Sőt, továbbmegyünk, és egy kis betekintést nyújtunk az alkotási folyamatba. Tehát a ceruzavázlat után itt láthatjátok a kihúzott, és a kifestett verziót is. Ezutóbbi azonban még messze nem a végleges, hiszen még számos részlet nem került a helyére, így a hidegben látszó leheletek, a hóesés és persze a cím és a hozzá tartozó egyéb információk. 

cover_2_kicsi_1.jpg

cover_2_kicsi_2.jpg

cover_2_kicsi_3.jpg

Ami pedig a már ezeket is tartalmazó, a teljesen kész változatot illeti, azt majd legközelebb. De itt van néhány fotó, amelyeken szerepel. És ezzel meg is érkeztünk a hónap másik főtémájához: a Szombathelyi Képregény Bazárhoz. Bár kalandos volt az út odáig, de azért csak sikerült az alkotógárdának képviseltetnie magát, és ezt a kis standot összeállítani, amiről már ebédre el is fogytak a füzetek. A rendezvény minden szempontból sikeres volt, és reméljük, ehhez egy kis mértékben mi is hozzá tudtunk járulni. Ami pedig minket illet, ilyen jól szervezett és jó hangulatú képregényes megmozduláson már régen voltunk. És a közönség! Ennyi érdeklődő, ennyi dicséret és ennyi jókívánság is ritkán jut. Köszönet Kóbor Róbert és Farkas Balázs szervezőknek, Németh Botondnak, akitől remek értékelést kaptunk vlogjában, illetve a standunkat meglátogató minden régi és új rajongónak, vásárlónak és érdeklődőnek. Közülük a fotókon Köböl György és személyesen Batman is látható. Legyen még sok ilyen!

dsc03344.JPG

dsc03345.JPG

dsc03346.JPG

Ezen kívül haladtunk végre a képregénnyel is – éppen egy nagyon látványos üldözéses jeleneten  dolgozunk – illetve szépen lassan alakult a múltkor beígért nagyobb lélegzetű dokumentáció is, amit hamarosan olvashattok. A következő tervezett csapatmegmozdulás a 13. Budapesti Nemzetközi Képregény-fesztivál lesz, ahová remélhetőleg szintén eljutunk, talán kevésbé kalandos úton. Na, akár eljutunk, akár nem, itt a rendezvény plakátja (illetve annak egy változata), rajzolta Haui József, színezte Pilcz Roland. Nemsokára újra jelentkezünk!

17353513_1687324831284001_8165320124701600835_n.jpg

Na jó, akkor "Hogy halad...?"

2017.04.10. 08:07 nevetőharmadik

Utolsó utáni poszt, avagy Márciusi Helyzetjelentés

Miután többen is erek felvágásával fenyegetőztetek (vérmérséklettől függően ki a sajátjával, ki a miénkkel), elismerjük, ez a legutóbbi poszt csak vicc volt. Mégsem tehetjük meg a lelkes rajongókkal, hogy csak így szó nélkül lelépünk. És még kevésbé a legalább olyan lelkes ellenzőkkel. Bizony, mi rájuk is gondolunk! De azért, nem hiszem, hogy sokan elhitték volna...

Mi se hittük volna el. Éppen ezért nem is foglalkozunk az Áprilisi Tréfával tovább, hanem inkább rátérünk a Márciusi Munkára. Illetve... még egyetlen apróság, amitől a vicc talán más megvilágításba kerül. Tizenkét ún. szpojlert osztottunk meg egy hete, és az egyik nagyobb hülyeség volt, mint a másik, de velük kapcsolatban az volt az igazi tréfa, hogy nem volt mindegyik hülyeség. Hanem csak a tervek fele, míg a másik hat információ – értelemszerűen – tényleges szpojler volt, vagyis olyasmi, amit a közelebbi vagy sokkal inkább a távolabbi jövőben tényleg tervezünk az X-Embörök kalandjaiba beépíteni. De egyelőre nem áruljuk el, hogy melyik volt valódi, és melyik csak a cikkhez kitalált marhaság.

De most már tényleg rátérünk a helyzetjelentésre. Tehát azzal zártuk az idei első negyedévet, hogy alig maradt időnk és energiánk a blog következő posztjait előkészíteni, mert annyira belevetettük magunkat a Baromfivész 2. részébe. Nemcsak döntés született a fedélképről, de már maga a fedélkép is megszületett, és bár a múlt hónapban már említett wraparound-verzió készült el, most egyelőre csak az egyik felét mutatjuk meg, amin viszont végre láthatjátok azokat a szörnyeket, akikre az első részben csak utaltunk. Íme:

cover_2_front.JPG

És nemcsak az első és hátsó fedélkép készült el, de már megkezdtük a tulajdonképpeni képregény rajzolását is, sőt az első oldalaknak már a kihúzása is halad. Ezen kívül pedig egy elég nagy lélegzetű dokumentáció is készült egy már a korábbiakban komoly szerepet játszó mutáns csapatról, amit hamarosan ti is olvashattok. Csak még néhány képpel földúsítjuk addig. A továbbiakban pedig az a terv, hogy április folyamán is folytatjuk a munkálatokat a képregényen, hogy minél hamarabb készen legyenek a vázlatai, és akkor nekiállhassunk a jövőre tervezett 15 éves jubileumi kiadványunknak. Ezen kívül persze a blogra fölkerülő írásokon is illene dolgoznunk, hiszen nemsokára esedékes lesz a 200. poszt is, és még addig is van sok mesélnivalónk. És még valami esedékes áprilisban, a Szombathelyi Képregény Bazár, amiről ugyan már legutóbb is szóltunk, de most újra kell. És amivel kapcsolatban továbbra is az a terv, hogy az X-Embörök alkotógárdája képviselteti majd ott magát. Már nagyon várjuk!

16711719_1743701772613814_4959732877067017097_n_1.jpg

Bréking: Utolsó poszt!

2017.04.01. 03:10 nevetőharmadik

Minden eddigi tervünk változott, ugyanis olyan ajánlatot kaptunk, amire nem tudtunk nemet mondani: az X-Emböröket a teljes világukkal és minden elkészült vagy töredékes sztorijukkal együtt eladtuk a Disney-nek... el se árulom, hogy mennyiért. De az már forintban is elég lett volna, azok meg csak a dollárt ismerik.

Szóval most elköszönünk, és ha legközelebb hallotok kedvenc (anti)hőseitekről és (anti)antihőseitekről, akkor azt már nem tőlünk, hanem új gazdáiktól fogjátok. Ha pedig rólunk hallotok legközelebb, akkor valószínűleg valami trópusi adóparadicsomból jelentkezünk, ahol masszív nemdolgozással töltjük hátralévő gazdag napjainkat. Örülünk, hogy velünk tartottatok, köszönjük a lelkesedést és a támogatást, és ha ezután nem írtok, azt is megértjük. Ha meg mégis, akkor biztosak lehettek benne, hogy annyi nemdolgozás mellett is szakítunk rá időt, hogy ne válaszoljunk.

De, hogy ne érezzétek úgy, hogy nem is akarjuk elvarrni a szálakat, itt van néhány szpojler, amin rágódhattok, de aminek a sztorijáról így majd minden bizonnyal lemaradtok:

 1. Békaember és Xavér prof valójában a születésükkor elszakított hármas ikrek, ráadásul Torkosborz és a vak jövendőmondó Madame Gyöngyvér fiai, és miután ezt megtudják, harmadik fivérük keresésére indulnak.
 2. Banya fölmutálja az ürülékkel dobáló cirkuszi csimpánzt, Edömért, akiből ezt követően az egyik vidéki Bullok-csapat agyjárója lesz.
 3. Fűrészfog igazából Torkosborz bátyja, Hevesi Győző, és már a Mohácsi csatában vállvetve harcoltak. És utána is mindig, csak 1848-ban Dögkút kis híján megölte Fűrészfogat, mire Jelenések Könyve sztázisba helyezte, és megváltoztatta az emlékeiket.
 4. Egyszemű Óriás feleségül veszi Szürke Janka Baljós úr által létrehozott klónját, és három gyermekük is lesz, akik a jövőben mind az X-Embörök csapatát erősítik.
 5. A gonosz Opula a jövőben a Bullokjait az emberek ellen fordítja, és busók illetve a Mutánsijesztők segítségével kiírtja a közönséges embereket Szlovéniából és Horvátországból, majd ezt a területet királynőként uralja évtizedeken keresztül.
 6. Miután Regiment öngyilkos lesz, a továbbélő kilencszeresen hasadt tudata válik az új Homály Vajdává, aki egy olyan X-Embörök csapattal küzd meg, ami meg csak Regiment különböző személyiségeit külön testben viselő klónjaiból áll.
 7. Bimbó megvakul, Titokzat megsüketül, Gyújtogató pedig megbénul egy katasztrofális kimenetelű Mutáns Büszkeség Napján.
 8. Egy történetben Éjmászót fölszentelik, hogy pópaként szolgálja a pravoszláv egyházat.
 9. Békaember egy bulin alaposan berúgva megcsalja Margitot Zuhéval, aki ebből a kapcsolatból egy fiút szül, aki fölnőve Békaeső néven az egyik legfontosabb X-embör lesz.
 10. Torkosborznak és Érvágásnak meg van egy közös leánygyermeke, akit nevelői Nercédesznek neveztek el. Gondolom, ebből kitaláljátok, melyik menyétfélére hasonlít.
 11. Békaember és Prof rátalálnak elveszett ikerfivérükre, aki nem más, mint SatuPadre, aki valójában végig mutáns volt, és akaratlagosan bármikor gumicsónakká vagy hólapáttá tudott változni.
 12. És végül, a harmadik Mutánslányok Naptárban, bár a cím nem ezt sugallja, rajongói nyomásra a férfi karakterek szerepeltek volna.

És még mennyi-mennyi ötletünk volt, amiből így már nem lesz semmi... de most már nem ezen kell gondolkodnunk, hanem csak azon, hogy Maldív szigetekre vagy Arubába költözzünk inkább. És egyelőre Molokain... mármint nem, mert az a lepratelepes... Oahun gondolkodunk. Viszlát!

Üdvözlettel: az X-Embörök egykori alkotógárdája

dscf9741.jpg

Happy St. Kossuth's Day!

2017.03.15. 02:49 nevetőharmadik

Eljött újra Március idusa, amikor is ünneplünk. Az alkotógárda egyik tagja, aki civilben pedagógus, egyszer megkérdezte a diákjait, hogy mit is ünneplünk akkor. Mire általános tanácstalanság volt a válasz, és csak akkor gyúlt fény a kis szemekben, amikor közölte, hogy: "Hát március 15-én történt, hogy Petőfi meg Bem a Nemzeti Múzeum lépcsőjén leszúrták Júliusz Cézárt!". Senki sem tiltakozott. Aztán persze elmesélte azt is, hogy ez nem így volt, és mi volt helyette. Arra sem tiltakoztak. Mert már nem figyeltek oda.

Az X-Embörök világa egy alternatív világ. Ott a történelem bizonyos eseményei kicsit másképp történtek, és ezért kicsit másképpen is emlékeznek meg róluk, általában ugyanazokkal a nevekkel, de máshová téve a hangsúlyokat. Így az X-Embörök világában fontos Nemzeti ünnep Július 28-a, a Kiegyezés Napja, és a Március 15-e meg nem annyira. Azonban abban a világban is van diaszpórában élő magyarság, akiknél megint máshol vannak a hangsúlyok, és máshogy ünnepelnek. Az alábbiakban az X-Embörök alternatív világának egy ünnepéről lesz szó, amelyet Szent Patrik ismert és Szent Urho sokkal kevésbé ismert ünnepe ihletett. Nem az volt a célunk, hogy az amerikaiakat butának állítsuk be, vagy olyannak, akik nem ismerik a mi méltán világhírű történelmünket, hiszen egyrészt nem tartjuk őket nagy általánosságban butának, másrészt meg mi sem ismerjük igazán az ő történelmüket és kultúrájukat, csak hajlamosak vagyunk rálegyinteni, hogy olyan nincs is. Ugyanakkor van egy tudományos vetülete az írásnak: minden képtelenség és már-már elmebetegnek ható képzettársítás mellett is, a történelmi és kulturális hagyományok ún. mitologizálódása valami ehhez hasonló módon történik. Szóval hintsük el a kultúra néhány elemét valahol, és rendszer lesz belőle. De még véletlenül sem olyan rendszer, amilyen ott volt, ahonnan az elemeket kiragadtuk. Komolyan! Mint ahogy Szent Patrik napján, aki a kereszténységet terjesztette az írek között, a magukat írnek valló amerikaiak az ír pogányságot megtestesítő Leprechaunnak (ír manónak) öltöznek. És azon sem botránkozik meg senki. Még Szent Patrik sem.

Szóval, aki képes és hajlandó rá, az szórakozzon jól ezen a vidám íráson, aki viszont nem, az inkább el se olvassa!

Happy St. Kossuth's Day!

st-kossuth-paper-kicsi.png

Márciusi Bullok: Zomok

2017.03.12. 11:20 nevetőharmadik

portre_zomok_keret_resize.jpgEzúttal az utcamutánsok társadalmának egy újabb különleges tagjával ismerkedhettek meg, a debreceni csapat vezetésében Dögállat utódjával, aki ráadásul egy fontos történelmi mutáns vérvonal képviselője. Bár eddig nagyobb szerepet csak a Dögállatról szóló dokumentációban kapott, mégis volt legalább két okunk, hogy vele is foglalkozzunk. Egyrészt nemrégiben dolgoztuk ki a magyar történelmet végigkísérő Jelenések Könyve életrajzát, aki egyik inkarnációja során közelebbi kapcsolatba került a Báthory családdal, és ez Zomok őseiről is elmondható. Másrészt meg a nemrég megjelent Baromfivész 1. részben, amikor a lincselők a jószágaikat pusztító szörnyeteg kilétét találgatják, fölmerül bennük többek közt a zomok – ott éppen zomoksárkány formában – is, mint potenciális gyanúsított. És bizony előfordulhat, hogy ezt a folklóralakot, illetve az Alföld nagy sárkánylegendáit nem annyira ismeri a nagyközönség. Ha ez esetleg így lenne, akkor most itt a lehetőség megismerkedni az alföldi sárkányok történetével a mutánsok világában.

Hogy halad?

2017.03.01. 00:10 nevetőharmadik

Februári Helyzetjelentés

És nemcsak három, de négy képet is kaptunk Haui József képregényes és rajzfilmes legendától. Már rögtön elsején. De egyelőre nem mutatjuk meg ezeket, arra még várnotok kell. És  ráadásul még az új Bucó, Szetti, Tacsi képregényből is küldött nekünk dedikált példányt. Nagyon Köszönjük!

Ami a hónap további alakulását illeti, az sajnos nem volt ennyire eredményes. Az volt, persze, csak nem ennyire.

Konszenzus született a Baromfivész 2. részének fedeléről, és egy olyan verziónál maradtunk, ahol az első borítókép a füzet hátsó fedlapján folytatódik (utálom még leírni is, hogy wraparound cover, de arról van szó), hasonlóan az Újra együtt c. epizódéhoz. Az viszont még képlékeny, hogy a kép melyik fele kerül majd előre, és melyik hátra. Mint ahogy itt láthatjátok a 3. epizód esetében is volt egy verzió, amin a kép egyik fele szerepelt csak, és volt a wraparound-verzió.

x03a_c.jpg 03_full_c_1.jpg

A Nagyon Nagy Kiadással kapcsolatban is született egy-két döntés, és már tizenegynéhány oldal sztoribord is, szóval, az is haladt. Illetve új dizájnt tervezünk adni a blognak, és az is sokat haladt ebben a hónapban, de ez még mind csupa olyasmi, amit nem tudunk megmutatni. Ellenben az esetleges újrakiadások! Na, azok még továbbra is esetlegesek, sőt leginkább nagyon esetlegesek, de van egy-két jel, ami arra mutat, hogy esetleg később majd kevésbé lesznek csak esetlegesek. Vagyis, gyakorlatilag már kifogytunk az első különszámból (a 2011-es Éjmászó kiszállt?-ból), de még érdeklődnek utána. Aztán a kiadott öt epizóddal kapcsolatban nagyon gyakran merül föl, hogy sötét is, kicsi is (De a mienk!), és ez nehezíti az olvasást. Mondjuk, a Baromfivész esetében ezeket igyekeztünk kijavítani, tehát nem sötét és nem kicsi – mondanom sem kell, arra is jött a kritika, hogy ez meg akkor most miért nagyobb – és valahol jó lenne a többit is ehhez igazítani. De sajnos, vannak ellenérvek is. Például nem biztos, hogy örülnének azok, akik megvették az első kiadást, hogy kiadták érte a pénzt, és akkor most ugyanaz jön ki újra. Meg aztán ott van az anyagiak kérdése, ugyanis ha újra kijönne az nekünk is sokba kerülne (még gyűjtögetni kéne, mert egyelőre nincs annyi), és az újrakiadott füzetekben, azon kívül, hogy nem lennének kicsik és sötétek, az epizódok mellett egy-egy különszám is helyet kapna, amitől persze az egész megint csak nem olcsóbb lenne. Szóval ez ügyben kell még futnunk néhány kört. Ezen kívül egyre erősebb a rajongói nyomás egy új Mutánslányok naptár ügyében. Ezzel kapcsolatban viszont sajnos azt kell mondanom, hogy a Baromfivész 2 és a Nagyon Nagy Kiadás mindenképpen előnyt élvez, így – ha egyáltalán lesz még egyszer Mutánslányok naptár (amihez egyébként a tervek készen állnak) – leghamarabb Mutánslányok 2020 jöhet szóba.

16711719_1743701772613814_4959732877067017097_n.jpgMindent egybevetve végül is a januárban megkezdett tárgyalások folytatódtak, és némelyiknek már valamilyen eredménye is van, de ez vagy nem látható, vagy már igen, de még akkor sem mutatjuk meg. Mivel azonban valamit csak illene mutatnunk is... lássuk csak... itt van egy jó hír! Áprilisban új rendezvénnyel bővül a magyar képregényes megmozdulások sora, jelesül a Szombathelyi Képregény Bazárral, és az X-Embörök alkotógárdájának föltett szándéka, hogy legalább részben jelen lesz. Már alig várjuk, és ezesetben nem alig, mint picit, hanem alig, mint nagyon.

Egy hónap múlva újra helyzetjelentünk.

Boldog Valentin-napot!

2017.02.14. 11:53 nevetőharmadik

Bár igazán nem játszik kiemelt szerepet az X-Embörökben a romantika – és nem is szeretnénk, hogy ez így legyen – mégis megvan a mutánsok és szuperhősök világának is ez az oldala, ami akarva-akaratlanul néha mégiscsak megmutatkozik. Bár legutóbb rendhagyó módon a Bőbeszédű Bakóról volt reflektáló bejegyzés, azelőtt Békaember és Margit 1992-es házasságkötéséről készült fotót láthattátok.

Idén egy nem kevésbé érzelmes pillanat a jövőből: Jégkocka és Bimbó egymásra találása a kazincbarcikai mutáns-forradalom idején (amit majd remélhetőleg egyszer elolvashattok):


2_560_sz.jpg

Banya

2017.02.12. 11:03 nevetőharmadik

portre_banya_keret_resize.jpgBár a mutánslányokat bemutató sorozatnak vége, bizonyos (legalábbis biológiai) értelemben most mégis folytatjuk: tavaly megjelent füzetünk, a Baromfivész egyik központi karakterét mutatjuk be nektek. Ő özv. Ormányosi Bertalanné Rozi néni, azaz Banya, aki végső soron az egész kalamajkát elindította.

Fogadjátok szeretettel, jó szórakozást!