A Kivételös X-Embörök

A Kivételös X-Embörök - képzeld el, milyen lenne, ha az emberfeletti képességek Magyarországon is megjelennének! Mi elképzeltük. A gondoltakísérletet dokumentáltuk. Lerajzoltuk. Ti elolvassátok. Ugye? :D

Olvassátok!

 

X01_cim_resize_1.jpg X02_c_resize_1.jpg ujra_egyutt_resize.jpg

X04_c_resize_1.jpg

xkcs1_cimlap_1200.png

Különszámok:

ejmaszo_kiszallt_resize_1.jpg spec02_00_cim2_resize.jpg

ponyva01_00_kicsi.jpg

Barátaink

www.kalyberjoe.hu

Kalyber Joe, a kedvenc nem saját képregényünk

pilczroland.blogter.hu

Pilcz Roland blogja: képregény, könyv, zene...

archnihil.blogspot.com

Barangolás a fantázia birodalmában

Lájkold! :)

Happy St. Kossuth's Day!

2017.03.15. 02:49 nevetőharmadik

Eljött újra Március idusa, amikor is ünneplünk. Az alkotógárda egyik tagja, aki civilben pedagógus, egyszer megkérdezte a diákjait, hogy mit is ünneplünk akkor. Mire általános tanácstalanság volt a válasz, és csak akkor gyúlt fény a kis szemekben, amikor közölte, hogy: "Hát március 15-én történt, hogy Petőfi meg Bem a Nemzeti Múzeum lépcsőjén leszúrták Júliusz Cézárt!". Senki sem tiltakozott. Aztán persze elmesélte azt is, hogy ez nem így volt, és mi volt helyette. Arra sem tiltakoztak. Mert már nem figyeltek oda.

Az X-Embörök világa egy alternatív világ. Ott a történelem bizonyos eseményei kicsit másképp történtek, és ezért kicsit másképpen is emlékeznek meg róluk, általában ugyanazokkal a nevekkel, de máshová téve a hangsúlyokat. Így az X-Embörök világában fontos Nemzeti ünnep Július 28-a, a Kiegyezés Napja, és a Március 15-e meg nem annyira. Azonban abban a világban is van diaszpórában élő magyarság, akiknél megint máshol vannak a hangsúlyok, és máshogy ünnepelnek. Az alábbiakban az X-Embörök alternatív világának egy ünnepéről lesz szó, amelyet Szent Patrik ismert és Szent Urho sokkal kevésbé ismert ünnepe ihletett. Nem az volt a célunk, hogy az amerikaiakat butának állítsuk be, vagy olyannak, akik nem ismerik a mi méltán világhírű történelmünket, hiszen egyrészt nem tartjuk őket nagy általánosságban butának, másrészt meg mi sem ismerjük igazán az ő történelmüket és kultúrájukat, csak hajlamosak vagyunk rálegyinteni, hogy olyan nincs is. Ugyanakkor van egy tudományos vetülete az írásnak: minden képtelenség és már-már elmebetegnek ható képzettársítás mellett is, a történelmi és kulturális hagyományok ún. mitologizálódása valami ehhez hasonló módon történik. Szóval hintsük el a kultúra néhány elemét valahol, és rendszer lesz belőle. De még véletlenül sem olyan rendszer, amilyen ott volt, ahonnan az elemeket kiragadtuk. Komolyan! Mint ahogy Szent Patrik napján, aki a kereszténységet terjesztette az írek között, a magukat írnek valló amerikaiak az ír pogányságot megtestesítő Leprechaunnak (ír manónak) öltöznek. És azon sem botránkozik meg senki. Még Szent Patrik sem.

Szóval, aki képes és hajlandó rá, az szórakozzon jól ezen a vidám íráson, aki viszont nem, az inkább el se olvassa!

Happy St. Kossuth's Day!

st-kossuth-paper-kicsi.png

tovább »

Márciusi Bullok: Zomok

2017.03.12. 11:20 nevetőharmadik

portre_zomok_keret_resize.jpgEzúttal az utcamutánsok társadalmának egy újabb különleges tagjával ismerkedhettek meg, a debreceni csapat vezetésében Dögállat utódjával, aki ráadásul egy fontos történelmi mutáns vérvonal képviselője. Bár eddig nagyobb szerepet csak a Dögállatról szóló dokumentációban kapott, mégis volt legalább két okunk, hogy vele is foglalkozzunk. Egyrészt nemrégiben dolgoztuk ki a magyar történelmet végigkísérő Jelenések Könyve életrajzát, aki egyik inkarnációja során közelebbi kapcsolatba került a Báthory családdal, és ez Zomok őseiről is elmondható. Másrészt meg a nemrég megjelent Baromfivész 1. részben, amikor a lincselők a jószágaikat pusztító szörnyeteg kilétét találgatják, fölmerül bennük többek közt a zomok – ott éppen zomoksárkány formában – is, mint potenciális gyanúsított. És bizony előfordulhat, hogy ezt a folklóralakot, illetve az Alföld nagy sárkánylegendáit nem annyira ismeri a nagyközönség. Ha ez esetleg így lenne, akkor most itt a lehetőség megismerkedni az alföldi sárkányok történetével a mutánsok világában.

Hogy halad?

2017.03.01. 00:10 nevetőharmadik

Februári Helyzetjelentés

És nemcsak három, de négy képet is kaptunk Haui József képregényes és rajzfilmes legendától. Már rögtön elsején. De egyelőre nem mutatjuk meg ezeket, arra még várnotok kell. És  ráadásul még az új Bucó, Szetti, Tacsi képregényből is küldött nekünk dedikált példányt. Nagyon Köszönjük!

Ami a hónap további alakulását illeti, az sajnos nem volt ennyire eredményes. Az volt, persze, csak nem ennyire.

Konszenzus született a Baromfivész 2. részének fedeléről, és egy olyan verziónál maradtunk, ahol az első borítókép a füzet hátsó fedlapján folytatódik (utálom még leírni is, hogy wraparound cover, de arról van szó), hasonlóan az Újra együtt c. epizódéhoz. Az viszont még képlékeny, hogy a kép melyik fele kerül majd előre, és melyik hátra. Mint ahogy itt láthatjátok a 3. epizód esetében is volt egy verzió, amin a kép egyik fele szerepelt csak, és volt a wraparound-verzió.

x03a_c.jpg 03_full_c_1.jpg

A Nagyon Nagy Kiadással kapcsolatban is született egy-két döntés, és már tizenegynéhány oldal sztoribord is, szóval, az is haladt. Illetve új dizájnt tervezünk adni a blognak, és az is sokat haladt ebben a hónapban, de ez még mind csupa olyasmi, amit nem tudunk megmutatni. Ellenben az esetleges újrakiadások! Na, azok még továbbra is esetlegesek, sőt leginkább nagyon esetlegesek, de van egy-két jel, ami arra mutat, hogy esetleg később majd kevésbé lesznek csak esetlegesek. Vagyis, gyakorlatilag már kifogytunk az első különszámból (a 2011-es Éjmászó kiszállt?-ból), de még érdeklődnek utána. Aztán a kiadott öt epizóddal kapcsolatban nagyon gyakran merül föl, hogy sötét is, kicsi is (De a mienk!), és ez nehezíti az olvasást. Mondjuk, a Baromfivész esetében ezeket igyekeztünk kijavítani, tehát nem sötét és nem kicsi – mondanom sem kell, arra is jött a kritika, hogy ez meg akkor most miért nagyobb – és valahol jó lenne a többit is ehhez igazítani. De sajnos, vannak ellenérvek is. Például nem biztos, hogy örülnének azok, akik megvették az első kiadást, hogy kiadták érte a pénzt, és akkor most ugyanaz jön ki újra. Meg aztán ott van az anyagiak kérdése, ugyanis ha újra kijönne az nekünk is sokba kerülne (még gyűjtögetni kéne, mert egyelőre nincs annyi), és az újrakiadott füzetekben, azon kívül, hogy nem lennének kicsik és sötétek, az epizódok mellett egy-egy különszám is helyet kapna, amitől persze az egész megint csak nem olcsóbb lenne. Szóval ez ügyben kell még futnunk néhány kört. Ezen kívül egyre erősebb a rajongói nyomás egy új Mutánslányok naptár ügyében. Ezzel kapcsolatban viszont sajnos azt kell mondanom, hogy a Baromfivész 2 és a Nagyon Nagy Kiadás mindenképpen előnyt élvez, így – ha egyáltalán lesz még egyszer Mutánslányok naptár (amihez egyébként a tervek készen állnak) – leghamarabb Mutánslányok 2020 jöhet szóba.

16711719_1743701772613814_4959732877067017097_n.jpgMindent egybevetve végül is a januárban megkezdett tárgyalások folytatódtak, és némelyiknek már valamilyen eredménye is van, de ez vagy nem látható, vagy már igen, de még akkor sem mutatjuk meg. Mivel azonban valamit csak illene mutatnunk is... lássuk csak... itt van egy jó hír! Áprilisban új rendezvénnyel bővül a magyar képregényes megmozdulások sora, jelesül a Szombathelyi Képregény Bazárral, és az X-Embörök alkotógárdájának föltett szándéka, hogy legalább részben jelen lesz. Már alig várjuk, és ezesetben nem alig, mint picit, hanem alig, mint nagyon.

Egy hónap múlva újra helyzetjelentünk.

Boldog Valentin-napot!

2017.02.14. 11:53 nevetőharmadik

Bár igazán nem játszik kiemelt szerepet az X-Embörökben a romantika – és nem is szeretnénk, hogy ez így legyen – mégis megvan a mutánsok és szuperhősök világának is ez az oldala, ami akarva-akaratlanul néha mégiscsak megmutatkozik. Bár legutóbb rendhagyó módon a Bőbeszédű Bakóról volt reflektáló bejegyzés, azelőtt Békaember és Margit 1992-es házasságkötéséről készült fotót láthattátok.

Idén egy nem kevésbé érzelmes pillanat a jövőből: Jégkocka és Bimbó egymásra találása a kazincbarcikai mutáns-forradalom idején (amit majd remélhetőleg egyszer elolvashattok):


2_560_sz.jpg

Banya

2017.02.12. 11:03 nevetőharmadik

portre_banya_keret_resize.jpgBár a mutánslányokat bemutató sorozatnak vége, bizonyos (legalábbis biológiai) értelemben most mégis folytatjuk: tavaly megjelent füzetünk, a Baromfivész egyik központi karakterét mutatjuk be nektek. Ő özv. Ormányosi Bertalanné Rozi néni, azaz Banya, aki végső soron az egész kalamajkát elindította.

Fogadjátok szeretettel, jó szórakozást!

Hogy halad?

2017.01.31. 22:08 nevetőharmadik

targyal_kicsi.pngAhogy az már így év elején lenni szokott, az első hónap leginkább tárgyalásokkal telt, hogy mikor mi kerüljön ki a blogra – és a bloggal kapcsolatos egyéb ügyekkel is – illetve, hogy milyen ütemterv szerint kellene idén haladnunk az őszi képregényfesztre kitűzött új füzettel. Nyilván majd nem olyan ütemben fogunk, mert az még sosem jött össze, de ennek ellenére meg kell azt időben tervezni. És akkor van még esély B-, illetve C-terv kialakítására is, annak függvényében, hogy mikor és milyen jellegű akadályokba ütközünk. De az ütemterven kívül azért más is haladt az új füzettel kapcsolatban, illetve nem is csak haladt, de el is készült: a sztoribord. Szép, magyar szó, mi? Amúgy storyboard, de az se jobb. Sőt, ha azt írnám, hogy a layout készül, az se lenne jobb. Mindenestre a képregény kisalakú, nagyon vázlatos – csak az tudja kinézni, aki csinálta, és néhány hónap után már ő sem biztosan – elő-képregényéről van szó, amely lényegében arra szolgál, hogy lássuk, hogy a megírt jelenetek hány oldalt töltenek majd ki, és már a hozzávetőleges panel-szerkezetről is legyen valami fogalmunk. Ebből máris leszűrtük azt, hogy ha az idén is egy pont olyan oldalszámú füzetet szeretnénk kihozni, mint tavaly, akkor abba nem fog különszám kerülni, mert a fő-történet annyival hosszabb lett, hogy kitölti annak a helyét. Vagyis kereken kimondva ott tartunk, hogy a Baromfivész 2. része a szokásos 24 helyett, legalább 30 oldalas lesz! És ez még nem minden, mert nemcsak a szokásos alkotógárdán belül folynak a tárgyalások, de ismét megkerestük vendégművészünket, Vadas Mátét, hogy hajlandó lenne-e a 2. részt is földobni némi Vad Hortobágy jelenettel. Az első reakciók pozitívnak tűnnek. Másik fontos külsős tárgyalás is történt, szintén örömteli eredménnyel: megkeresésünkre Haui József (alias HaJó) vállalta, hogy nem is egy, de három saját készítésű rajzzal, Kertész Sándor pedig egy előszóval gazdagítja majd a 15 éves jubileumunkra készülő Nagyon Nagy Kiadást. Ezt most már nem szabad elcsesznünk!

És mivel a január a tárgyalások hónapja, még ez sem minden. Tárgyaltunk még a Baromfivész 2. rész fedeléről, amire több ötlet is fölmerült, illetve a jövőre tervezett Nagyon Nagy Kiadás további lehetőségeiről és potenciális akadályairól, valamint az X-Embörök blog új dizájnjáról, a korábbi epizódok és különszámok esetleges második kiadásáról, és még ezen kívül is nagyon sok mindenről. Ezek eredményével egy hónap múlva újra jelentkezünk, addig meg vigyázzatok magatokra!

A Kalendáriumról: jegyzet a Mutánslányok 2016-os naptárához

2017.01.30. 23:15 nevetőharmadik

Eltelt a tavalyi év, lejárt a Mutánslányok 2016 naptára, de ez nem jár hasonló világvégével, mint a lejárt maja naptár. Vagyis hát... pontosan ugyanolyan világvégével járt. Mindenesetre reméljük, a naptár a megelégedésetekre szolgált, és volt miért várni a következő hónapot. Idén sajnos nem tudunk megint minden hónapot csajos naptárral indítani, mivel az évet teljesen kitöltötte az új füzetünk, a Baromfivész 1. rész elkészítése, de azért aggodalomra semmi ok. 2017-re is terveztünk hóeleji frissítéseket, de hogy ezek milyen természetűek lesznek, arra legalább még  egy csöppet várnotok kell.

Addig viszont vetünk még egy utolsó pillantást a naptárra, egy jegyzet formájában, melyben kissé rávilágítunk az egyes hónapoknál elhelyezett utalásokra, az egyes képek elkészítésének vagy az azokon szereplő karakterek megjelenéseinek történetére. Jó olvasást és jó szórakozást hozzá!

00-cimlap_small.png

Boldog Új Népet!

2017.01.02. 08:34 nevetőharmadik

x-2017.png

Na, Kedveseim, itt vagyunk újra!

Ezennel megnyitjuk a 2017-es évet, és már éppen csak annyira tekintünk vissza 2016-ra, hogy eláruljuk: az évzáró poszt volt a blog 175. bejegyzése. Ez ugyebár azt jelenti, hogy idén lesz majd esedékes a 200-adik, de hogy arra mit tervezünk Nektek, az még egyelőre legyen meglepetés. Amit viszont az idei tervekből már most szívesen elárulunk, az a következő:

Folytatni szándékozunk a Baromfivészt a 2. résszel (amivel a történet egyébként véget is ér, de oly módon, ami hatással lesz hőseink későbbi életére), tervezzük a blog LeXikon részlegének bővítését néhány újabb anyaggal (karakterek és legalább egy már az eddigiekben is látott csapat leírásával), és az év folyamán már komoly előkészületeket kell tennünk a majd jövőre esedékes 15 éves jubileumra is, amiről az eddig megszokott módon, hó végi helyzetjelentésekben tájékoztatjuk a rajongókat. És rengetegegyéb ötletünk van még ezeken kívül is... csak legyen rájuk kapacitás!

Mindenesetre most Boldog Új Évet Nektek, és tartsatok velünk 2017-ben is!

Hogy halad?

2016.12.31. 16:12 nevetőharmadik

Decemberi és gyakorlatilag éves Helyzetjelentés

xkcs1_cimlap_1200.png


dsc01563.JPGHát akkor, azt hiszem, ennyi volt idénre. 2016 sokak szemében roppant szomorú, gyásszal teli év volt, és ezt mi is sokszor éreztük hasonlóképpen. De most mégsem erre koncentrálunk, mint ahogy egész évben is próbáltuk inkább az alkotómunkát előtérbe helyezni. Ennek aztán meg is lett az eredménye, egy az eddigieknél nagyobb (alakú és terjedelmű) füzetet sikerült idén kihoznunk, mely a Hungarocomix 2016-on debütált. Ez volt a régóta várt X-Embörök: A Kezdőcsapat – Baromfivész c. kalandjának 1. része, illetve a füzetben helyt kapott még egy már sok éve tervezett, és most az 56-os emlékévre időzített különszám, melynek címe Prológus. Ebből most fogadjatok szeretettel két exkluzív képet, melyek egy egészen más hangulatot tükröznek, mint a kész füzet, mert a folyamat egy olyan pillanatát mutatják, ami még messze volt a késztől.

m56_1.jpg

m56_2.jpg

dsc01561.JPGA Hungarocomixról még annyit, hogy sok volt az érdeklődő, jó volt a hangulat, és az X-Embörök standjánál is folyamatos volt a sor, sőt volt, hogy két sor is tolakodott előttünk (általában a két szomszéd standé). És még ez sem minden, mert egy rövid időre benézett alkotótársunk, az egyetlen és eredeti Mágnesvas is (civilben, persze). Köszönjük mindenkinek!

Ezen kívül hozzátartozik az éves mérleghez, hogy akármennyire is lekötött az új füzet, a blogon is folyamatos volt az aktivitás: végigvittük a Jelenések Könyvéről szóló monstre-dokumentációt, és folyamatosan töltöttük föl a naptárban szereplő lányok rövid leírását is, így decemberben fölkerült a LeXikon szekció 70. karakter-leírása. Jövőre jönnek még újabbak is. Illetve, ami még várható 2017-ben: folytatjuk a munkát a Baromfivész 2. részén (merthogy az 1. rész nyomdába kerülése után már rögtön meg is kezdtük), és a 15 éves jubileumunkra készül(get)ő Nagyon Nagy Kiadáson is, ami viszont még odébb van (értsd: majd máskor árulunk el róla többet). Köszönjük, hogy egy újabb évet töltöttetek velünk, jó mulatást a Szilveszterhez és majd jövőre is Jó Szórakozást!

Sziasztok.

Decemberlány: Terike

2016.12.09. 14:44 nevetőharmadik

Bár december a legtöbbeknek a karácsonyi készülődés és a szeretet ünnepének időszaka, itt van a disznóvágás ideje is. Az egy más jellegű szeretet. Terike kiveszi részét a munka minden fázisából: túlméretes izmai nagy segítséget nyújtanak ebben. Ugyanezen izmok viszont azt is megkövetelik, hogy az evésből is kivegye majd a részét...

12-december-sz_1200.png