A Kivételös X-Embörök

A Kivételös X-Embörök - képzeld el, milyen lenne, ha az emberfeletti képességek Magyarországon is megjelennének! Mi elképzeltük. A gondoltakísérletet dokumentáltuk. Lerajzoltuk. Ti elolvassátok. Ugye? :D

Olvassátok!

 

X01_cim_resize_1.jpg X02_c_resize_1.jpg ujra_egyutt_resize.jpg

X04_c_resize_1.jpg

xkcs1_cimlap_1200.png

Különszámok:

ejmaszo_kiszallt_resize_1.jpg spec02_00_cim2_resize.jpg

ponyva01_00_kicsi.jpg

Barátaink

www.kalyberjoe.hu

Kalyber Joe, a kedvenc nem saját képregényünk

pilczroland.blogter.hu

Pilcz Roland blogja: képregény, könyv, zene...

archnihil.blogspot.com

Barangolás a fantázia birodalmában

Lájkold! :)

Hogy halad?

2018.06.01. 11:44 nevetőharmadik

Májusi Helyzetjelentés

 

Sziasztok, újra jelentkezünk a szokásos hónapzáró helyzetjelentéssel, és most aztán megint akad jelentenivaló bőven. Először is, az idei, sorrendben 14. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválon a híresztelésekkel ellentétben igenis jelen volt az X-Embörök alkotógárdája, igaz kisebb létszámban – Pusztai Dani és Berkecz Zoli képviselte a csapatot – és nem volt standunk, de attól még ott voltunk. Ezt bizonyítják Dani fotói is.

tovább »

Hogy halad?

2018.04.30. 23:46 nevetőharmadik

Áprilisi Helyzetjelentés kepregenyfeszt_2018.jpg

Hát nem ment minden jól. Sőt! Ha a haláleseteket nem számítjuk, akkor az április majdnem olyan szar hónap volt, mint a január. Bár az elején egy rövid ideig úgy tűnt, hogy sikerül befejezni a Baromfivész 2. részét, majd időben eljuttatni a nyomdába, majd miután onnan időben ki is jön, a tervezett módon bemutatni a II. Szombathelyi Képregény Börzén, végül ebből egy pár dolog másképpen alakult. A teljesség igénye nélkül: Nem sikerült befejezni, nem jött össze a nyomda, és még csak így "üres kézzel" sem sikerült eljutni Szombathelyre, ahol pedig remek szállást foglaltunk már jóval korábban. De azt le kellett mondani, mert a szombati munkanapot olyan komolyan vették, hogy volt köztünk olyan, akinek egyáltalán nem is adtak ki szabadnapot. Na, nem baj, majd akkor a májusi Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválra visszük, és úgy se lesz rossz! Hát, ez se fog összejönni, és az bizony már most látszik. Lehet ugyan, hogy éppen időre nyomdakész állapotba kerül a füzet, de most meg úgy alakult, hogy pénzünk nincs elég a nyomdára, szóval az egész megint csúszik. Egyébként ott tartunk, hogy a képregény mind a 32 oldala megrajzolva, kihúzva, kifestve készen áll, már egy előzetes (vagyis már buborékokba, de még nem szépekbe, rendezett) szövegezés is elkészült, a fedél rendben, a reklámoknak és egyebeknek sincs már effektive sok híja (éppen csak az utolsó simítások), mégis minden jel arra mutat, hogy még nem tudjuk májusban bemutatni. Mindegy, azért közben haladunk, amivel tudunk. Aki a Baromfivészen már letudta a maga feladatát, már megkezdte az vh_02_00_kicsi.jpganyaggyűjtést, fölkészülést és egyéb munkákat a következő projektre, a Nagyon Nagy kiadásra, amihez azért a már egy ideje készülő közös képre a hónap folyamán sikerült begyűjtenünk Szalma Gábor munkáját is, amivel már 29 vendégművésznél tartunk. Remélem, legalább ehhez hozzá tudunk még adni párat jövő hónapban, a Dürer kertben! De azért csak nem fejezhetjük be így a havi mondandónkat, és ha már úgyis a vendégművészekről esett szó, akkor legalább egy kicsit megmutatunk az új Baromfivészből, volt ugyanis szerencsénk Vadas Máté barátunkat rábeszélni egy újabb Vad Hortobágy jelenet megrajzolására, ami ismét a füzet szerves részét képezi. Ezúttal folytatódik a szorult helyzetben lévő Aargh-Pad története, és közben új hősökkel és új szörnyekkel gyarapszik a sosemvolt puszta ősi világa.

Egy szó mint száz, az új füzetre sajnos még várnotok kell, de talán már nem sokat, és bízunk benne, hogy utólag majd Ti is úgy érzitek, hogy érdemes volt rá várni.

Jelentkezünk újra egy hónap múlva, addig meg minden JÓt!

Szavazz!

2018.04.07. 22:40 nevetőharmadik

Mi is kivesszük a részünket a kampányból:

szavazz.png

Hogy halad?

2018.03.31. 23:50 nevetőharmadik

Márciusi Helyzetjelentés

Üdv mindenkinek! Megint vége egy hónapnak, és itt az ideje helyzetjelenteni. Na, gyakorlatilag a szokásos történt márciusban is, sokat dolgoztunk a következő füzetünkön, a Baromfivész 2. részén, és ezzel kapcsolatban arra gondoltunk, megosztunk veletek egy kis cikket. Eredetileg a füzetbe szántuk, de túl hosszúra sikerült, így aztán onnan kiszerkesztettük, viszont kár lenne csak úgy veszni hagyni, szóval tessék:

x-emborok_kezdocsapat-orig.png

Valamikor 1986 nyarán történt.

Pár hónap telt csak el azóta, hogy a fiatal Szürke Janka éppen csak beállt X-embörnek, és még egyenruhája sem volt, máris kénytelen volt szembeszállni a csapat főellenségével, Mágnesvassal. Nagy nehezen kiharcoltak egy döntetlent, és már ennek is örültek. Aztán Mágnesvas csatlósokat kezdett gyűjteni, az X-Embörök pedig megpróbáltak igazi csapattá kovácsolódni. Tudták ugyanis, hogy legközelebb már nem lesz elég a döntetlen. És miközben mind azon igyekeztek, hogy együtt tudjanak működni, illetve, hogy megszokják (vagy akár csak elviseljék) egymást, a különböző X-Embörök külön-külön, a maguk módján próbálták bevezetni Jankát a mutánsok világába.

Happy Saint Kossuth's Day!

2018.03.15. 17:50 nevetőharmadik

kossuth_kicsi.pngBizony újra, itt van Március Idusa, ami az X-Embörök beteg világában a tengerentúli magyarok számára a színes fölvonulásokkal és részegeskedéssel teli ünnep, a St. Kossuth's Day. És ezt mivel is tudnánk jobban megünnepelni, mint egy dallal, amit természetesen nem fogunk Nektek elénekelni, de itt a szövege, és B.J. Thomas "Raindrops keep falling on my head" c. számának zenéjét kell hozzáképzelni.

Szóval jó szórakozást a "famous political song" fejben összerakásához és mindenkinek Boldog Szt. Kossuth Napot!

 

"Raindrops keep fallin' on Kossuth's hat
And just like the guy whose beard is too big for his head,
We are being hit
Those raindrops are fallin' on his hat, they keep fallin'

So I talked with this guy they called Bem,
And told all my concerns how this war we fight will end,
On this battlefield,
Those raindrops are fallin' on his hat, they keep fallin'

But there's one thing I know
The armies they sent to meet me won't defeat me
It won't be long till our twelve points steps up to greet me
Raindrops keep fallin' on Kossuth's hat

But that does not mean that his army soon turn to red
Victory's for us
Cause I am never gonna stop Hapsburgs by complaining!
Because I am free - like a freedom fighter should beeee..."

Hogy halad?

2018.02.28. 20:05 nevetőharmadik

Februári Helyzetjelentés

Helló, fiatalok (és kevésbé vagy egyáltalán nem fiatalok is, csak semmi kirekesztés)! Újra eltelt egy hónap, ami már jóval kevésbé volt elviselhetetlen, mint az előző, és közben a 15 éves évfordulón kívül újabb mérföldkőhöz érkeztünk: Megvolt a 200. blogbejegyzés! Remélem, mindenkinek tetszett, és majd alkalomadtán visszatérünk még a témához.

A Baromfivész 2. része szépen halad, bár az utolsó oldalak storyboardja még most a napokban is változott, de talán már ezután nem fog, és akkor hamarosan a célegyenesben leszünk a történettel. Mindenesetre a történet drámai csúcspontján már túl vagyunk, a lecsengés és a kerettörténet lezárása van még hátra, amibe egy kis Vad Hortobágyot is terveztünk. Illetve már egészen jól körvonalazódott a füzet ”trélere” is, nemsokára talán már be is tudjuk mutatni. És egy helyes kis, csavaros üvegben már gyűlik a pénz a nyomdára… Na, reméljük a legjobbakat! Viszont valami előzetest még illene adni ennyi szövegelés után, úgyhogy itt van egy panel vázlata a történet végéről, és még mellé egy kis spoiler is. Figyelem! Bár úgy tűnhet, de a fiatal Egyszemű Óriás mégsem hal meg itt, amire már csak abból is rájöhet bárki, hogy a történetet a 28 évvel idősebb, és jól láthatóan kiváló egészségnek örvendő Egyszemű Óriás kezdte el 2007-ben (még a Baromfivész 1. részében történt) elmesélni.

xkcs2_24a.jpg

És ezen kívül februárban is volt minden nap frissítés a Facebook-on, és ezek leginkább Titokzat, a Traktor, az X-Tényező csapata és az egy poén erejéig az élükre álló Kalyber Joe, végül pedig Egyszemű Óriás körül forogtak. Márciusra leginkább osztrák ellenfeleket, az 1848-as tematikát és Békaember nejét tervezzük górcső alá venni. Kövessétek!

És ha már az X-Embörök és Kalyber Joe együttműködéséről volt szó, lesz jövő hónap elején egy ilyen vidám program is:

28168207_206210106781817_4032466024514191360_n.jpg

És majd egy hónap múlva újra jelentkezünk, remélhetőleg már sokkal örömtelibb hangulatban, jobb hírekkel.

 

200. bejegyzés – Retró Szuperhősök

2018.02.26. 12:58 nevetőharmadik

Ezt is megértük!

Elérkeztünk végre a 200. bejegyzéshez, amire valami igazán nagy dolgot szántunk és ígértünk Nektek. És ezt most meg is kapjátok, még ha nem is teljesen úgy, ahogy eredetileg terveztük. Az van ugyanis, hogy mostanában minden időnket és szabad rajz-kapacitásunkat leköti a következő füzet, a Baromfivész 2. rész befejezése, ezért a tervezett képanyagot majd valamikor később pótoljuk (Ne aggódjatok, majd szólunk róla!), de a szöveg elkészült, és azt most közkinccsé tesszük.

egyszirtoriora.jpgMiről is van szó? Na, ha emlékeztek, akkor a Baromfivész 1. részében Egyszemű Óriás töriórát akart tartani az ifjú X-Emböröknek, csak aztán elterelte a figyelmét a Vad Hortobágy képregény, és így egy egészen más töriórát tartott. Nekik ezzel nem is volt semmi bajuk, de ha valaki az olvasók közül esetleg átverve érezte volna magát, mert jobban szerette volna a szocialista éra szuperhőseinek történetét hallani, az most készüljön föl, mert pontosan ez következik. Egy kimerítő dokumentáció a 70-es és 80-as évek szuperhős-történetéről az X-Embörök világában (amiben ők maguk szinte csak lábjegyzetként jelennek meg), mindazok számára, akik tudni akarták, mi is van abban a mappában. Figyelem, az anyag meglehetősen hosszú, és egyelőre kénytelenek vagytok magatoknak elképzelni, milyenek is voltak a benne szereplő hősök és gonosztevők, de ebben egyrészt segítséget nyújt a történetük után olvasható alkotói megjegyzés, másrészt meg előbb-utóbb láthatjátok is

a Magyar Népköztársaság bajnokait...

a Szabadság-Elvtársakat!

 

Jó szórakozást!

szabadsagelvtarsak.png

Hogy halad?

2018.01.31. 21:17 nevetőharmadik

Januári Helyzetjelentés

x-movieposter.jpgNa, gyerekek, végre vége ennek a hónapnak! Az az őszinte igazság, hogy ilyen szar hónapot már régen zártunk, mint amilyen ez volt. Volt benne minden, ami nem kellett volna, költözés,  munkahelyi és egészségügyi gondok, halálesetek, és tényleg csupa-csupa szar. Viszont éppen ettől nem volt benne az, aminek meg lennie kellett volna, vagyis gyakorlatilag semmivel nem haladtunk sehová. Illetve szinte. Készülőben van a Baromfivész 2. része, és bár a hónap nagy része elment rá, de végül a legnagyobb és egyben legkomplexebb látvány-jelenete megrajzolásra került! Szívesen mondanám, hogy innen, ami még hátravan, az már sétagalopp, de nem az. Igyekeznünk kell, hogy a tervezett határidőre meglegyen, de hátha a következő hónapokban nem hátráltat majd minket ennyi minden.  A 200. bejegyzéshez – ami ugyebár a következő lesz – is készül egy nagyon nagy anyag, de az se haladt úgy, ahogy kellett volna. Mindenesetre lesz 200. bejegyzés, és nagy anyagot fogtok akkor kapni, csak még nem teljesen a tervezett formában. 

Az egyetlen, ami ebben a hónapban terv szerint haladt, az a Facebook-os napi frissítés. Minden nap kikerült – még ha olykor csak kerülőúton is – egy-egy újabb kép az elmúlt 15 év terméséből, de sajnos itt is kiábrándítóan rossz volt az eredmény: napról-napra kevesebbeket ért el az aktuális bejegyzés, és akiket igen, hát úgy tűnik, azoknak se tetszett. Mindegy, ha már megígértük, folytatjuk, de egyre kevésbé érzem úgy, hogy megérte a bele fektetett munkát (a régi képek visszakeresését tavaly tavasszal kezdtük, és csak az egyes napokhoz hozzárendelésük is heteket vett igénybe), de hát nyilván más sem éri meg. Egyébként a napi frissítések ebben a hónapban főleg a legkorábbi X-Embörök projekt, a számos ok miatt végül el nem készült film anyagaiból kerültek ki, leginkább az első X-Embörök proto-képregénynek is fölfogható nyitó képsorral és a logó kialakulásával kapcsolatban. Jövő hónapban néhány karakterrel majd bővebben fogunk foglalkozni, régen, vagy még inkább soha sem látott képeken keresztül, így t.k. Titokzattal és Egyszivel. De, hogy ne legyen teljesen pocsék a végkicsengése a jelentésnek, ezt az első proto-képregényt most Ti is megkapjátok, lapozható formában. Jó szórakozást hozzá, és egy hónap múlva jelentkezünk!

Boldog Új Népet!

2018.01.03. 11:39 nevetőharmadik

Hát akkor vágjunk bele! Itt van 2018, ami az X-Embörök 15 éves jubileumát is jelenti. Mivel egyikünk sem emlékszik a napra, amikortól számolhatunk (csak arra, hogy az valamikor 2003-ban volt), így az egész évet a jubileumnak szenteljük. Persze nehéz is belőni egy hosszadalmas alkotási folyamatban egyetlen napot, amikor kijelenthetjük, hogy na, eddig nem volt, de innentől van. A lényeg az, hogy a terveink szerint a Facebook-on az év minden egyes napján megosztunk egy képet (nyilván, némi magyarázattal együtt) az elmúlt 15 évből, méghozzá leginkább olyanokat, amiket nem láthattatok. Gondolok itt főleg ceruzavázlatokra, storyboard-töredékekre, vizuális ötletelésekre (mert nem minden alakul ám ki fejben tökéletesen, van ami csak sokadik rajzolásra lesz elfogadható), eddig meg nem magyarázott részletekre, vagy éppen a soha el nem készült X-Embörök filmmel kapcsolatos rajzokra, meg majd még meglátjuk, mi minden kerül elő.

new-1.png

És a további tervek az évre? Na, igen. Nézzük! Először is, ami nem tűr különösebb halasztást, az a Baromfivész 2. része. Azzal legkésőbb tavaszra készen szeretnénk lenni... pontosítok, készen akarunk lenni... de ez nem csak rajtunk múlik. Aztán rohamtempóban kellene haladnunk a Nagyon Nagy Kiadással, akkor is, ha jubileumi füzet már nem lesz belőle. És közben nyakunkon a blog 200. bejegyzése, és ott is illene valami menőt mutatni. És mivel mindez önmagában is elég lenne, de mi továbbra is munka mellett csináljuk, csak annyit kívánok 2018-ra, hogy minél több minden beleférjen, minél közelebb jussanak a projektek a megvalósuláshoz, és közben Nektek minél jobb szórakozást! 

Hogy halad?

2017.12.31. 09:15 nevetőharmadik

Decemberi (és gyakorlatilag éves) Helyzetjelentés

Helló mindenkinek! Idén utoljára jelentkezünk, és ezúttal egy kicsit megpróbálnánk szétszedni a decemberi, illetve az év egészére vonatkozó jelentenivalókat. Meglátjuk, sikerül-e. Tehát a december hónap fő eseménye – ahogy az lenni szokott – a Hungarocomix, a magyar képregények és képregényesek napja volt, ami idén ismét a K11 Művészeti és Kulturális Központban került megrendezésre. Standunkkal mi is jelen voltunk, de nem ez volt a legfontosabb oka és célja a jelenlétünknek, hanem a közös rajzolás, amit még múlt hónapban, a 9. Szegedi Képregényfesztiválon indítottunk el. Legutóbb már utaltunk rá, de abban maradtunk, hogy most lesz róla szó bővebben. Tehát. 

A kezdeményezés onnan indult, hogy a Baromfivész 1. részében látható oldal, amit vendégművészként Vadas Máté készített, igen kedvelt volt az olvasók körében, csakúgy mint korábban a Kalyber Joe utalások, amikért Pilcz Roland barátunkat illeti köszönet, illetve a Vörös Édua és Greg Seed utalások a naptárban. Ezen a vonalon elindulva a 15 éves évfordulónkra tervezett X-Embörök: Nagyon Nagy Kiadáshoz azt találtuk ki, hogy még több vendégművészt mozgósítunk, és ennek egyik lépése volt ez a közös rajzolás. A (lassan) készülő füzet egyik jelenete egy – időben pontosan meg nem határozott – Szegedi Képregényfesztiválon játszódik, és ezzel kapcsolatban az volt az ötlet, hogy a fesztivál vendégei a képregényben nem elsősorban az érdeklődők és az alkotók lesznek, hanem a magyar képregények szereplői, méghozzá a lehető legautentikusabb formájukban, vagyis a saját rajzolóik keze munkájaként.

A kivitelezés első lépéseként a Somogyi Könyvtárról készült két nagytotál vázlata, ekkor még csak A4-es formában, majd ezek A2-es verzióját vittük magunkkal a 9. Szegedi Képregényfesztiválra:

fent.JPG lent.JPG

Eredetileg egy nagytotált terveztünk csak a füzetbe, nagy dupla-oldalon bemutatni, de aztán nem tudtunk a két kép közül választani, és mindkettőből lett nagy verzió – ami utóbb hasznosnak is bizonyult, tekintve, hogy így egyszerre több alkotó is dolgozhatott rajtuk. És aztán az alkotók minden várakozást fölülmúló lelkesedéssel vetették magukat a munkába, és a fesztivál végére nem kevesebb, mint 12 művész figurái kerültek a kompozícióba, sőt közülük 8-an mindkét lapra rajzoltak. Hatalmas hála és köszönet érte az alkotóknak! Akik egyébként a következők voltak: Fritz Zoli, Erhardt Domonkos, Lanczinger Mátyás (Guta nyomozó), Pilcz Roland (Kalyber Joe), Molnár Gábor (5Pallos), Vabrik Darina, Nemes Annamária, Vörös Édua (Utánam, fiúk!), Barta Szabolcs (Nekronin), Sárosi Mátyás (Fantomatika), Fekete Dani (Széles Mosoly) és Vadas Máté (Gor láncai). Az eddigi eredmény itt látható két nem túl jó minőségű fotón: 

dsc05658.JPG dsc05657.JPG

Na, de ez még ugye novemberben volt. Azóta a két kép megjárta a Hungarocomixot is, ahol újabb alkotók csatlakoztak a közös munkához, megint csak minden várakozást fölülmúló lelkesedéssel: a zsiger.hu csapatából Juhász Ernő, Jáger Attila és Bart Glowacki, a 5Panels alkotócsapatból Koska Zoli, Szebeni Péter, Lénárd László, Halter András, Salgó-Nemes Rebeka és Pádár Ádám, illetve Pápai Gábor (Mariachi Comics/Awesomniac), Kasza Magdi, Oravecz Gergely (aki ráadásul a kedvünkért a még az Első Szegedi Képregényfesztiválon debütált Pszichó Dzsánkit rajzolta le), Madarász Gergely (Majomdaráló),  Dudás Győző (Perisztaltikhoszeia), Vass Róbert (Különös idegen nyelven) és Marabu (Dodó)!!!!!!! És most, miután összesen 28 alkotó járult hozzá a kezdeményezéshez, így néznek ki a képek (persze ezek megint csak igen vacak fényképek róluk):

dsc05753.JPG dsc05754.JPG

És ezen kívül még azt is meg kell említenünk, hogy megjelent végre Kertész Sándor Pókember Generáció c. könyve, ami a magyar képregény történetét dolgozza föl a Rendszerváltástól napjainkig, és bizony a kortárs alkotók közt az X-Embörökről is esik benne szó.

pokember_generacio.jpg

És itt van még egy-két kép a Hungarocomixról, részben a közös rajzolásról, részben pedig az X-Embörök standjáról:

 

Na, kábé ennyit kellett mindenképpen megosztanunk a decemberről. És ami a 2017-es év egészét illeti...

...azt hiszem, nyugodtan kijelenthetjük, hogy ez a félsikerek éve volt. Két dologra készültünk nagyon, és egyik se jött össze úgy, ahogy szerettük volna. Egyik a Baromfivész 2. része volt, amivel az idén nem lettünk kész. Sok volt a munka, és az időnket se sikerült jól beosztani, igazából mindegy is, hogy mivel mentegetőznénk, egész egyszerűen nem fért bele az évbe, hogy a füzet elkészüljön. Ami végső soron annyiból nem baj, hogy így jövőre nem sok munka maradt vele, és nem csak az év végén mutatjuk majd föl, hogy mi jött össze és mi nem, hanem ez már előreláthatóan a tavasszal elkészül. A másik, amire készültünk, az a blog 200. bejegyzése volt, ami az év elején tervezett haladási ütem mellett valamikor októberben lett volna esedékes, de bizony azt az ütemet sem tudtuk tartani, így a 200. bejegyzés jövőre marad. De ezzel a csúszással együtt meg lehet, hogy sokkal jobb lesz.

Emellett már egy ideje készülünk a jövőre esedékes 15 éves évfordulónkra, és az ugyan már biztos, hogy nem a Nagyon Nagy Kiadással fogjuk megünnepelni, mert a baromfivész csúszásával az is csúszik, de az is biztos, hogy jövőre méltóképpen meg fogjuk ünnepelni. 23167859_1554890117898572_2864255880548024061_n.jpgViszont közben számos új rajongója akadt az X-Emböröknek, sokat fesztiváloztunk, rengeteg remek embert ismertünk meg (Figyeltétek, egy ilyen hosszú sok e-s kifejezés is megy ő-zés nélkül... bár úgy ízösebb lenne.), népszerűsítettük a képregényt és a mitológiát az egyetemen (ez a kurzus címe, és a jelmezes kép is innen van), más alkotócsoportokkal kötöttünk idővel barátsággá forduló ismeretséget, és közben egész évben – már persze, amennyire a sok muszáj engedte – azzal foglalkoztunk, amit szeretünk. Reméljük, Ti is jól szórakoztatok, jó évetek volt, és hogy jövőre újra velünk tartotok!

2017_kicsi.png