A Kivételös X-Embörök

A Kivételös X-Embörök - képzeld el, milyen lenne, ha az emberfeletti képességek Magyarországon is megjelennének! Mi elképzeltük. A gondoltakísérletet dokumentáltuk. Lerajzoltuk. Ti elolvassátok. Ugye? :D

Olvassátok!

 

X01_cim_resize_1.jpg X02_c_resize_1.jpg ujra_egyutt_resize.jpg

X04_c_resize_1.jpg

xkcs1_cimlap_1200.png

Különszámok:

ejmaszo_kiszallt_resize_1.jpg spec02_00_cim2_resize.jpg

ponyva01_00_kicsi.jpg

Barátaink

www.kalyberjoe.hu

Kalyber Joe, a kedvenc nem saját képregényünk

pilczroland.blogter.hu

Pilcz Roland blogja: képregény, könyv, zene...

archnihil.blogspot.com

Barangolás a fantázia birodalmában

Lájkold! :)

Hogy halad?

2018.03.31. 23:50 nevetőharmadik

Márciusi Helyzetjelentés

Üdv mindenkinek! Megint vége egy hónapnak, és itt az ideje helyzetjelenteni. Na, gyakorlatilag a szokásos történt márciusban is, sokat dolgoztunk a következő füzetünkön, a Baromfivész 2. részén, és ezzel kapcsolatban arra gondoltunk, megosztunk veletek egy kis cikket. Eredetileg a füzetbe szántuk, de túl hosszúra sikerült, így aztán onnan kiszerkesztettük, viszont kár lenne csak úgy veszni hagyni, szóval tessék:

x-emborok_kezdocsapat-orig.png

Valamikor 1986 nyarán történt.

Pár hónap telt csak el azóta, hogy a fiatal Szürke Janka éppen csak beállt X-embörnek, és még egyenruhája sem volt, máris kénytelen volt szembeszállni a csapat főellenségével, Mágnesvassal. Nagy nehezen kiharcoltak egy döntetlent, és már ennek is örültek. Aztán Mágnesvas csatlósokat kezdett gyűjteni, az X-Embörök pedig megpróbáltak igazi csapattá kovácsolódni. Tudták ugyanis, hogy legközelebb már nem lesz elég a döntetlen. És miközben mind azon igyekeztek, hogy együtt tudjanak működni, illetve, hogy megszokják (vagy akár csak elviseljék) egymást, a különböző X-Embörök külön-külön, a maguk módján próbálták bevezetni Jankát a mutánsok világába.

Egy szép nyári nap, Egyszemű Óriás vitte éppen Jankát Senkiházára. A kismotorjával robogott csak ki, hogy segítsen kivágni egy-két fát (helyet kellett csinálni egy újabb épületnek, mert megint új lakók érkeztek), és Janka minden előzetes egyeztetés nélkül fölült a háta mögé, hogy akkor ő most vele megy, és megnézi végre azt a mutáns közösséget, amiről már annyit hallott. Hamarosan már a tanya területén haladtak, és egy nagy hangon káráló, riadt gyöngytyúkcsapat szaladt szét előlük, mikor Egyszi megjegyezte, hogy: "Ez azért nem volt mindig ilyen egyszerű." Janka persze nem értette.

És ez a tipikus alföldi jelenet volt az, ami útjára indította a Kezdőcsapat kalandjait. De ez már valamikor 2014 nyarán történt. Abban az évben végig az X-Embörök 1986-os kalandjain dolgoztunk. Az volt a terv, hogy az addig csak mint képregény-a-képregényben szereplő, a megkülönböztethetőség kedvéért A Kivételös X-Embörök címet viselő, 12 részes sorozatot (vagy legalábbis abból valamennyit) tényleges képregényként is hozzáférhetővé tegyünk a rajongóknak. Legfőképpen azért, mert a rajongók valamiért nem akarták megérteni, hogy valójában nem volt egy korábbi X-Embörök sorozat, mindössze az X-Embörök múltjának része, hogy valamikor annyira menők is voltak, hogy úttörőknek készült kiadványokban szerepeltek. Mivel addig ezeknek a – megint hangsúlyoznám: NEM LÉTEZŐ – füzeteknek a tartalmáról csak nagy vonalakban voltak elképzelések, gyakorlatilag teljesen ki kellett találni, hogy melyikben mi történik. Az megvolt már, hogy az első ellenfél Mágnesvas, először csak egyedül, majd később a Testvériséggel együtt, és ekkor már a tervük részét képezi egy gépezet, az ún. Mutkósító Masinéria, ami az embereket mutánssá változtatja. Azt is tudtuk, hogy Gyújtogató, Uránember illetve a Majmoló egy-egy epizód főellensége, és még, hogy az X-Embörök szembeszállnak a Busóval, és a Haramiák formálódó csapatának egyes tagjaival, és közben tudomásukra jut ugyan, hogy egy magát Baljós úrnak nevező mutáns áll a dolgok hátterében, de vele nemcsak, hogy nem találkoznak, de igazából nem is tudnak meg róla annál sokkal többet, mint hogy a világon van, és mutáns csatlósokat keres és tesztel. Aztán még az volt nyilvánvaló, hogy az utolsó epizódban a csapat fölbomlik, mikor Éjmászó és Janka kilépnek, hogy civil életet éljenek (nem egyszerre és nem együtt). Ennyivel vágtunk bele a "reprint"-be, és bizony nagyon hamar meg is akadtunk, mert bizony szükség volt némi univerzum-építésre, melynek egyik fontos része az volt, hogy sorban végignézzük, hogy az egyes későbbi szereplők mit csináltak éppen 1986-ban, vagyis, hogy szerepeltethetők-e vagy legalább utalni lehet rájuk, vagy esetleg akkor még az aktív szereplők nem is ismerték őket? És ehhez bizony azt is ki kellett dolgozni, hogy ki mit csinált 1986 előtt! Legfőképpen, hogy a már megalakult X-Embörök csapat hogyan is szuperhősködött hét éven keresztül Szürke Janka, Éjmászó és Torkosborz nélkül úgy, hogy a már ismert és (remélem, legalábbis) kedvelt ellenfeleik még nem léptek színre?

És végül az ehhez megkezdett anyaggyűjtés vezetett oda, hogy az 1986-os történetek kidolgozását el kellett napolnunk, mert sokkal kevésbé haladt, mint az előzményé. Egyszi és Janka kismotoros-gyöngytyúkos jelenete, ami igazából csak egy alföldi tanyavilági hangulatképnek indult, abban a pillanatban, amikor még egyáltalán nem tudatosan, csak valami megmagyarázhatatlan ösztöntől vezérelve beleíródott Egyszi megjegyzése, egy csapásra utalássá változott. Utalássá egy évekkel korábbi kalandra, amiben szerepelt Senkiháza, motor és gyöngytyúk is, vagyis gyakorlatilag a Baromfivész történetére, ami onnantól számítva csak kb. egy év alatt alakult ki a maihoz egyáltalán hasonlóvá.

2015 júniusban már jeleztük is itt, a blogon, hogy íródik egy korai X-Embörök kaland atavisztikus madarakkal. Na, ekkor már megvolt, hogy egy lincselős kaland változik óriásszörnyes kalanddá, amiben a főellenség szerepe egy pulykának és egy csapat gyöngytyúknak jut majd. És mivel már korábban volt róla szó, hogy az X-Embörök legelső szuperhősi feladata egy Senkiházát fenyegető lincselő tömeg megfékezés volt, rögtön adta is magát, hogy az óriásmadarak ellen vívott csatájuk is ennek a része lesz. Ezt követően fölgyorsultak az események, és már a 2015-ös Szegedi Képregényfesztiválon – az előadások szünetében, a művész-pihenőben – megtárgyaltuk, hogy ez a történet lesz a következő, illetve következő két kiadványunk. Aztán 2016-ban, közbejött, hogy az 1956-os emlékév miatt célszerűbbnek tűnt a Mágnesvas 56-os tragédiájáról szóló különszámot kihozni, mint újabb tíz évet várni vele, így a Baromfivész 1. része mellé ezt is beleterveztük a kiadványba. Persze így a dolog annyit csúszott, hogy néhány nappal a Szegedi Képregényfesztivál előtt már bement a nyomdába a kész anyag, de ki még nem jött addigra, így a bemutató áttevődött a Hungarocomixra. A hosszabb 2. résszel meg különszám nélkül is sikerült csúszni, de aki ezt olvassa, az már biztosan tud erről.

Na de akkor most már itt az ideje a logikus kérdésnek, ami sajnos minden kiadványunk végén ott állhat: hogyan tovább?

Ez a kérdés sosem könnyű, és jól megválaszolni meg szinte lehetetlen. Amikor legutóbb föltettük, az az X-Embörök kontra X-Embörök c. epizód végén volt, ami ugyebár a lezáró füzete volt A Gonosz két útja c. ciklusnak (kötet a neve, de mivel nem kötetben jelent meg, talán célszerűbb így hívni). Akkor arról volt szó, hogy valamikor, valamilyen formában folytatódni fog a történet, és erről azóta sem tettünk le. Sőt, már egyfajta koncepció is elkezdett formálódni a második ciklus (ami a második és harmadik tervezett kötet tartalmát érinti) kapcsán, amiből akár még lehet is valami. De azóta közbejött a Baromfivész története, ami az előzőektől annyira külön áll, hogy nemcsak nem a 6. és 7. epizódot képezte, de az egésznek a címe is más volt. X-Embörök: A Kezdőcsapat 1979. Mi lesz ezzel?

Nos. Ezt nem tudjuk. Két lehetőség áll fönn, és ezek egyike sem túl vonzó, de a muszáj az még mindig muszáj, és minden jel szerint a jövőben is az marad. Tehát. Az első lehetőség az, hogy az X-Embörök: A Kezdőcsapat egy kis kétfüzetes kitérőt jelentett, és ha az olvasóknak tetszett, akkor örülünk. Ha meg nem, akkor örömmel tudatjuk velük, hogy ennyi volt. Ez tűnik most a legvalószínűbbnek, ugyanis a tervek jó pár évre előre megvannak, és azokba nem nagyon fér bele – Mit nem nagyon? Semennyire! Sőt, azok se mind, amik még mindig tervben vannak. – hogy esetleg az X-Embörök: A Kezdőcsapat újabb folytatást kapjon. DE! És ezt a szempontot is mérlegelni kell. Egy minden eddiginél nagyobb terjedelmű, működésünk 15. évfordulóját jelző különszám a következő tervünk, ami az évfordulónkhoz képest biztosan csúszik majd. Ha utána nekimegyünk a második – nevezzük így – ciklusnak, vagy akár az 1986-os retró-anyagnak (ami jelenleg sokkal kevésbé látszik valószínűnek, de persze sosem lehet tudni), az mindenféleképpen több évre leköt minket, és ezidő alatt nincs igazán mód arra, hogy kihozzunk bármi mást, mondjuk, egy újabb Kezdőcsapat-kalandot (merthogy az is legalább egy év, de inkább több). Így leghamarabb majd azután lehet egyáltalán szó ilyesmiről. De van olyasmi is, mint rajongói nyomás. Az 1986-os retróval való foglalkozásra is elsősorban az szorított minket, és ha alkalmasint nagyobb érdeklődés mutatkozna egy újabb Kezdőcsapat-történet iránt, akkor nyilván mérlegelnünk kellene annak esetleges előbbre hozását is. És végső soron azért állt ott a cím után az 1979-es évszám, hogy ha esetleg lenne még valamikor Kezdőcsapat-történet, akkor attól elkülönüljön.

És, hogy most mégse ilyen borongós hangulatban fejezzük be a hónapot, álljon itt röviden egy potenciális X-Embörök: A Kezdőcsapat sorozat kronológiája. Még egyszer: nem tervezzük, hogy mostanában sorozat legyen belőle, de mivel egy (illetve igazából több) másik sorozat előzményeként írtuk meg a Kezdőcsapat első történetét, természetes, hogy cselekményvázlatban a többi is létezik. Egyik sincs jelenetekre se bontva, nemhogy oldalakra, nincs storyboard meg semmi egyéb, csak egy néhány soros vázlat arról, hogy az egyes évekhez kötött kalandban mi történik. És a vázolt események körülbelül ezek:

X-Embörök: A Kezdőcsapat 1980

Az X-Embörök Erdély szuperhőseivel együtt szállnak szembe egy csapat agymosott állatemberrel, akik a gonosz Vitéz Óváry – egy horthysta nemes, aki mind a kommunizmust, mind a mutánsokat üldözendő mételynek tartja – szolgálatában állnak, és egy sokkal nagyobb terv részei, melynek célja egy hatalmas mutáns csodafegyver létrehozása, amihez viszont sajnálatos módon az Iparos segítsége is kell.

X-Embörök: A Kezdőcsapat 1981

Xavér prof korábbi szupercsapatának, a MUTKÓKnak az  egyik főellensége Farkas Alpár, a Homály Vajda volt. Alpár halála után senki sem számított a visszatérésére, de ez most mégis bekövetkezett. Immár teljesen asztrális lényként támad a Homály Vajda, kedve szerint szállva meg újabb és újabb gazdatesteket, és Profnak ezúttal a még mindig eléggé kezdő X-Embörök oldalán kell kiállnia ellene. A Kezdőcsapatnak ezúttal az ifjú Zuhé siet a segítségére, akinek már kislánykora óta keseríti az életét a Vajda.

X-Embörök: A Kezdőcsapat 1982

A kezdő X-Embörök szembekerülnek Vitéz Óváry rettenetes mutáns csodafegyverével, az Eleven Emlékművel, aki ellen egykettőre vesztésre is állnak. De talán Egyszi öccsével, az Eleven Emlékműhöz hasonlóan napenergiát gyűjtő és fókuszáló Nyári Sanyival együtt már jobbak az esélyeik.

1982_ab_kicsi_1.png

X-Embörök: A Kezdőcsapat 1983

A szegedi Bullokok csapatának története. Dögállat, Tündemény, Mediterrán és Samu érkeznek a városba, hogy megszervezzék az utcamutánsok közösségét, de gondjaik akadnak. Szegeden kevés az utcamutáns (mert aki a városban az lehetne, az inkább kiköltözött Senkiházára), és ezeket három mutáns "boszorkány" már egészen jól közösségé alakította, csak olyanná, ami az emberek ellen fenekedik. Így hát szükség lesz az X-Embörök segítségére, akik egy szakértőt is bevonnak: Vasorrú Bábát.

X-Embörök: A Kezdőcsapat 1984

Vitéz Óváry meghalt. A temetésre kiszálló X-Emböröknek pedig a Gazember és az Eleven Emlékmű egyesített erejével kell szembeszállni, ami túlburjánzott dzsungellé alakítja Veszprém városát. Bár számos más mutáns is jelen volt (a legtöbben csak azért, hogy a saját szemükkel lássák a vén rohadékot a föld alá kerülni), amatőr hőseink leginkább Télűző segítségében bíznak.

X-Embörök: A Kezdőcsapat 1985

Az utolsó kalandban, mely átvezeti a Kezdőcsapatot A Kivételös X-Embörök érájába, ismét visszatér a Homály Vajda az asztrális síkról, és ezúttal egy olyan gazdatestet szemelt ki, amiben könnyen legyőzhetetlenné válhat: Torkosborzot. Az X-Embörök az Utazó Cirkuszba érkeznek, hogy megszabadítsák őt a gonosz agyjárótól, és ebben Éjmászó egy csapat cirkuszi mutánssal együtt próbál erősítést nyújtani.

És a sorozat egy esetleges különszáma, melynek történetét Margit meséli el:

Testvériség: A Kezdőcsapat 1978

A kegytárgyakat lopkodó, ördögmaszkos banda a fővárosi szuperhős, Paprika Jancsi, és segédje, Tapsi minden erőfeszítése ellenére is megkaparintja a Szent Jobbot. És mivel ők nem tudják visszaszerezni, álruhát cserélnek Mágnesvassal és Békaemberrel...

Na, ha lenne sorozat, akkor az valami ilyesmi lenne. De mivel ez egyelőre nem aktuális, inkább gyorsan ajánlunk pár programot, és el is köszönünk. Majd egy hónap múlva jelentkezünk, de addig, ha minden jól megy, találkozunk az alábbi rendezvényeken:

28576523_10204446265472480_238855038376109112_n.jpg636530_masodik_szombathelyi_kepregeny_bazar.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://x-emborok.blog.hu/api/trackback/id/tr2213797460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása