A Kivételös X-Embörök

A Kivételös X-Embörök - képzeld el, milyen lenne, ha az emberfeletti képességek Magyarországon is megjelennének! Mi elképzeltük. A gondoltakísérletet dokumentáltuk. Lerajzoltuk. Ti elolvassátok. Ugye? :D

Olvassátok!

 

X01_cim_resize_1.jpg X02_c_resize_1.jpg ujra_egyutt_resize.jpg

X04_c_resize_1.jpg

xkcs1_cimlap_1200.png

Különszámok:

ejmaszo_kiszallt_resize_1.jpg spec02_00_cim2_resize.jpg

ponyva01_00_kicsi.jpg

Barátaink

www.kalyberjoe.hu

Kalyber Joe, a kedvenc nem saját képregényünk

pilczroland.blogter.hu

Pilcz Roland blogja: képregény, könyv, zene...

archnihil.blogspot.com

Barangolás a fantázia birodalmában

Lájkold! :)

Hogy halad?

2017.12.31. 09:15 nevetőharmadik

Decemberi (és gyakorlatilag éves) Helyzetjelentés

Helló mindenkinek! Idén utoljára jelentkezünk, és ezúttal egy kicsit megpróbálnánk szétszedni a decemberi, illetve az év egészére vonatkozó jelentenivalókat. Meglátjuk, sikerül-e. Tehát a december hónap fő eseménye – ahogy az lenni szokott – a Hungarocomix, a magyar képregények és képregényesek napja volt, ami idén ismét a K11 Művészeti és Kulturális Központban került megrendezésre. Standunkkal mi is jelen voltunk, de nem ez volt a legfontosabb oka és célja a jelenlétünknek, hanem a közös rajzolás, amit még múlt hónapban, a 9. Szegedi Képregényfesztiválon indítottunk el. Legutóbb már utaltunk rá, de abban maradtunk, hogy most lesz róla szó bővebben. Tehát. 

A kezdeményezés onnan indult, hogy a Baromfivész 1. részében látható oldal, amit vendégművészként Vadas Máté készített, igen kedvelt volt az olvasók körében, csakúgy mint korábban a Kalyber Joe utalások, amikért Pilcz Roland barátunkat illeti köszönet, illetve a Vörös Édua és Greg Seed utalások a naptárban. Ezen a vonalon elindulva a 15 éves évfordulónkra tervezett X-Embörök: Nagyon Nagy Kiadáshoz azt találtuk ki, hogy még több vendégművészt mozgósítunk, és ennek egyik lépése volt ez a közös rajzolás. A (lassan) készülő füzet egyik jelenete egy – időben pontosan meg nem határozott – Szegedi Képregényfesztiválon játszódik, és ezzel kapcsolatban az volt az ötlet, hogy a fesztivál vendégei a képregényben nem elsősorban az érdeklődők és az alkotók lesznek, hanem a magyar képregények szereplői, méghozzá a lehető legautentikusabb formájukban, vagyis a saját rajzolóik keze munkájaként.

A kivitelezés első lépéseként a Somogyi Könyvtárról készült két nagytotál vázlata, ekkor még csak A4-es formában, majd ezek A2-es verzióját vittük magunkkal a 9. Szegedi Képregényfesztiválra:

fent.JPG lent.JPG

Eredetileg egy nagytotált terveztünk csak a füzetbe, nagy dupla-oldalon bemutatni, de aztán nem tudtunk a két kép közül választani, és mindkettőből lett nagy verzió – ami utóbb hasznosnak is bizonyult, tekintve, hogy így egyszerre több alkotó is dolgozhatott rajtuk. És aztán az alkotók minden várakozást fölülmúló lelkesedéssel vetették magukat a munkába, és a fesztivál végére nem kevesebb, mint 12 művész figurái kerültek a kompozícióba, sőt közülük 8-an mindkét lapra rajzoltak. Hatalmas hála és köszönet érte az alkotóknak! Akik egyébként a következők voltak: Fritz Zoli, Erhardt Domonkos, Lanczinger Mátyás (Guta nyomozó), Pilcz Roland (Kalyber Joe), Molnár Gábor (5Pallos), Vabrik Darina, Nemes Annamária, Vörös Édua (Utánam, fiúk!), Barta Szabolcs (Nekronin), Sárosi Mátyás (Fantomatika), Fekete Dani (Széles Mosoly) és Vadas Máté (Gor láncai). Az eddigi eredmény itt látható két nem túl jó minőségű fotón: 

dsc05658.JPG dsc05657.JPG

Na, de ez még ugye novemberben volt. Azóta a két kép megjárta a Hungarocomixot is, ahol újabb alkotók csatlakoztak a közös munkához, megint csak minden várakozást fölülmúló lelkesedéssel: a zsiger.hu csapatából Juhász Ernő, Jáger Attila és Bart Glowacki, a 5Panels alkotócsapatból Koska Zoli, Szebeni Péter, Lénárd László, Halter András, Salgó-Nemes Rebeka és Pádár Ádám, illetve Pápai Gábor (Mariachi Comics/Awesomniac), Kasza Magdi, Oravecz Gergely (aki ráadásul a kedvünkért a még az Első Szegedi Képregényfesztiválon debütált Pszichó Dzsánkit rajzolta le), Madarász Gergely (Majomdaráló),  Dudás Győző (Perisztaltikhoszeia), Vass Róbert (Különös idegen nyelven) és Marabu (Dodó)!!!!!!! És most, miután összesen 28 alkotó járult hozzá a kezdeményezéshez, így néznek ki a képek (persze ezek megint csak igen vacak fényképek róluk):

dsc05753.JPG dsc05754.JPG

És ezen kívül még azt is meg kell említenünk, hogy megjelent végre Kertész Sándor Pókember Generáció c. könyve, ami a magyar képregény történetét dolgozza föl a Rendszerváltástól napjainkig, és bizony a kortárs alkotók közt az X-Embörökről is esik benne szó.

pokember_generacio.jpg

És itt van még egy-két kép a Hungarocomixról, részben a közös rajzolásról, részben pedig az X-Embörök standjáról:

 

Na, kábé ennyit kellett mindenképpen megosztanunk a decemberről. És ami a 2017-es év egészét illeti...

...azt hiszem, nyugodtan kijelenthetjük, hogy ez a félsikerek éve volt. Két dologra készültünk nagyon, és egyik se jött össze úgy, ahogy szerettük volna. Egyik a Baromfivész 2. része volt, amivel az idén nem lettünk kész. Sok volt a munka, és az időnket se sikerült jól beosztani, igazából mindegy is, hogy mivel mentegetőznénk, egész egyszerűen nem fért bele az évbe, hogy a füzet elkészüljön. Ami végső soron annyiból nem baj, hogy így jövőre nem sok munka maradt vele, és nem csak az év végén mutatjuk majd föl, hogy mi jött össze és mi nem, hanem ez már előreláthatóan a tavasszal elkészül. A másik, amire készültünk, az a blog 200. bejegyzése volt, ami az év elején tervezett haladási ütem mellett valamikor októberben lett volna esedékes, de bizony azt az ütemet sem tudtuk tartani, így a 200. bejegyzés jövőre marad. De ezzel a csúszással együtt meg lehet, hogy sokkal jobb lesz.

Emellett már egy ideje készülünk a jövőre esedékes 15 éves évfordulónkra, és az ugyan már biztos, hogy nem a Nagyon Nagy Kiadással fogjuk megünnepelni, mert a baromfivész csúszásával az is csúszik, de az is biztos, hogy jövőre méltóképpen meg fogjuk ünnepelni. 23167859_1554890117898572_2864255880548024061_n.jpgViszont közben számos új rajongója akadt az X-Emböröknek, sokat fesztiváloztunk, rengeteg remek embert ismertünk meg (Figyeltétek, egy ilyen hosszú sok e-s kifejezés is megy ő-zés nélkül... bár úgy ízösebb lenne.), népszerűsítettük a képregényt és a mitológiát az egyetemen (ez a kurzus címe, és a jelmezes kép is innen van), más alkotócsoportokkal kötöttünk idővel barátsággá forduló ismeretséget, és közben egész évben – már persze, amennyire a sok muszáj engedte – azzal foglalkoztunk, amit szeretünk. Reméljük, Ti is jól szórakoztatok, jó évetek volt, és hogy jövőre újra velünk tartotok!

2017_kicsi.png

A bejegyzés trackback címe:

https://x-emborok.blog.hu/api/trackback/id/tr1813535781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása