A Kivételös X-Embörök

A Kivételös X-Embörök - képzeld el, milyen lenne, ha az emberfeletti képességek Magyarországon is megjelennének! Mi elképzeltük. A gondoltakísérletet dokumentáltuk. Lerajzoltuk. Ti elolvassátok. Ugye? :D

Olvassátok!

 

X01_cim_resize_1.jpg X02_c_resize_1.jpg ujra_egyutt_resize.jpg

X04_c_resize_1.jpg

xkcs1_cimlap_1200.png

Különszámok:

ejmaszo_kiszallt_resize_1.jpg spec02_00_cim2_resize.jpg

ponyva01_00_kicsi.jpg

Barátaink

www.kalyberjoe.hu

Kalyber Joe, a kedvenc nem saját képregényünk

pilczroland.blogter.hu

Pilcz Roland blogja: képregény, könyv, zene...

archnihil.blogspot.com

Barangolás a fantázia birodalmában

Lájkold! :)

Száz mutánsot, ezeret!

2012.03.15. 19:20 nevetőharmadik

kokarda-kicsi.pngÚjra itt van március idusa, és ezúttal ünnepi bejegyzésünkben megemlékezünk a Szabadságharc meg nem énekelt hőseiről, a mutánsokról, szem előtt tartva a régi bölcsességet, miszerint a történelem ismétli önmagát.

A Torkosborz karakterét bemutató dokumentációban már esett szó arról, hogy fiatal korában Hevesi Jakab részt vett a forradalmi eseményekben, Zsoldos Dezső kapitány különleges képességű osztaga, a „Tízesek” azaz a „Batallion X” tagjaként. Most nézzük meg kissé tüzetesebben, hogy kik is voltak ők, a turulos lobogó alatt vonuló mutáns-osztag, „A Szabadságharc X-Embörei”.

Hajtás után kép és sok infó!

The_49ers_color_560.jpgZsoldos Dezső kapitány „elit-alakulata” Kossuth Lajos sugallatára jött létre, aki a Szabadságharc idején mindig kitüntető figyelmet szentelt a különleges képességekről szóló jelentéseknek. A kapitány volt az első, akit személyesen fölkeresett, miután híre ment, hogy nem fogja a golyó. Mint utóbb kiderült, ezt úgy érte el, hogy leszármazottjához, Zsoldos Emilhez hasonlóan ő is a mágnesességet tudta befolyásolni, még ha nem is olyan mértékben, mint hírhedt utódja. A találkozás után Kossuth – akiről itt most csak annyit árulunk el, hogy nem egészen az volt, akinek a legtöbben gondolják – kiállított néhány passzust, melyekkel Zsoldos kapitány bármely egyéb hadtestből a saját osztagába átsorozhatta az esetleg fölbukkanó különleges képességű honvédeket. Majd néhány egyéb följegyzést is rábízott, melyek nyomán a kapitány nekiláthatott a toborzásnak.

Elsőként a társai által csak Tüzérnek szólított Alabárdos Károlyt vette föl, aki képes volt a legzordabb körülmények között és az ehhez szükséges fölszerelés teljes hiányában is tüzet csiholni. Minden adandó alkalommal lőfegyvereket zsákmányolt, és még egy Congréve röppentyűt (korabeli rakétavetőt) is állandóan magával hurcolt a csatában, nem is beszélve a különböző gyújtóbombákról, lángot vető kemikáliákról és egyéb robbanóanyagokról, melyekkel mindig teli volt a tarsolya. Az osztrákok csak, mint „Schießwütiger Verrückter” (kb. Lövöldözős Őrült) hivatkoztak rá, persze őrültsége – mivel nem alakult még ki nála az azt okozó hiperérzékenység – sokkal kevésbé volt szembetűnő, mint leszármazottjánál, Gyújtogatónál

A következő Derék Frigyes volt, alias Jegec, aki a környezetének hőmérsékletét elvonva jéggé dermesztette a vizet. Ez persze így elsőre nem hangzik túl hasznosnak, de rögtön annak bizonyult, mikor egy-egy folyóhoz érve, se ladik, se híd, se gázló a „Tízesek” rendelkezésére nem állt, mégis át tudtak kelni, a Jegec készítette jéghídon. Az ő leszármazottja volt a MUTKÓK alapító tagja, Derék Ferenc, illetve az X-Embör Jégkocka.

Hollósy Tamásról, akik ismerték, tudták, hogy nem mindennapi kém, ellenben roppant nehéz volt rálelni, képes volt ugyanis az alakját változtatni, csakúgy, mint ükunokája, Hollósy Dorottya, aki ezt a képességét fiára, Krempf Vilmosra már nem örökítette át. Tamás egy zsákban egy osztrák tiszttől zsákmányolt egyenruhát hordott mindig magánál, arra az esetre, ha elfognák vagy bármi egyéb okból be kellene épülnie az ellenség soraiba. A tény, hogy álcáját csak korlátozott ideig tudta fönntartani, és hogy német kiejtése olykor elárulta semmit sem von le értékéből, sőt ahhoz is hozzájárult, hogy Zsoldos kapitány egyáltalán föl tudta venni a „Tízesek” közé.

Szürke Jenő volt az utolsó, akit a Kossuthtól kapott följegyzések nyomán keresett föl és sorozott be Zsoldos kapitány. Janka őse hasonló képességekkel rendelkezett, mint X-Embör utódja, és az osztrákok mutáns csodafegyverét megsemmisítő törekvések kulcsfigurájává vált, miután Kossuth és a Báthory Emlékbizottmány tagjai egy spiritiszta szeánszon egy ősi misztikus energiát belévezetve eleven fegyverré változtatták. Ez persze olyan sokkot jelentett neki, hogy hamarosan minden emberfeletti jellegét elveszítette, és leszármazottai is mind közönséges embereknek tűntek, egészen Jankáig, akiben utódai közül elsőként éledtek újjá a mutáns gének.

Hevesi Jakab nyomára Dér Kálmán felcser jelentése vezetett, az ő története és 1849-es működése megtalálható Torkosborz címszónál. Ő az egyetlen a „Tízesek” közül, aki még mindig életben van, de mivel emlékei finoman szólva is töredékesek, nemhogy arra nem emlékszik, hogy jelenlegi szövetségeseinek és ellenfeleinek őseivel együtt vett részt a Szabadságharcban, de ha megkérdeznénk, hogy mi volt 1848. március 15-én, jó eséllyel azt felelné, hogy a Nemzeti Múzeum lépcsőjén Petőfi és Bem leszúrták Július Cézárt.  

Az így összeállt csapat később egy komondorral egészült ki, akit az állathecceket rendező Szabó Arisztidtől, a cirkuszos Szabó Gery ősétől mentettek ki, és a Dembinszky tábornok iránti tisztelet jeleként Henriknek neveztek el. Ő természetesen nem az őse Dögállatnak, de köze mégis van hozzá, megharapott ugyanis egy osztrákot, aki mutáns volt, és a harapás nyomán ő maga is komondorszerűvé vált, amely mutáció aztán Dögállatban is öröklődött.

Illetve Farkas Gáspár kóbor medvetáncoltató is a „Tízesek” tagja lett, miután belebotlott egy osztrák járőrcsapatba, mikor a csatatéren heverő lódögökkel etette a medvéjét. Az osztrákok kémnek vélték, és már majdnem kivégezték, amikor különleges képességei segítségével egyszerre megszállta a medvéjét, Pujárót (herceg) illetve a majmát, Benget (ördög) és ezeknek a testében esett neki ellenfeleinek. Persze nem bírt volna a túlerővel, de szerencséjére a „Tízesek” a segítségére siettek, majd miután megmentették az életét, azt Kossuth Lajos és a magyar szabadság nevében rögtön le is foglalták a különleges osztag számára. Gáspár kiváló üzleti érzékkel volt megáldva, mert szolgálataiért birtokot és rangot követelt cserébe, amit a háború után meg is kapott, és a Farkas család onnantól kezdve a jászsági cigányainak életében komoly tényezővé vált. 100 évvel fiatalabb dédunokája, Alpár pedig, akit még halála előtt maga Gáspár tanított medvét táncoltatni, a MUTKÓK majd az X-Embörök egyik legnagyobb ellenfelévé vált, Homály Vajda néven.

A csapat 1849 során Kossuth-tal és a szintén mutánsokból álló Báthory Emlékbizottmánnyal együttműködve megkísérelte a tagok különleges képességeinek segítségével megfordítani a háború menetét, amiről persze tudjuk, hogy nem sikerült. Ellenben Szürke Jenőt fölruházták a Turul erejével – ez olyasmi, amivel a jelenkori X-Embörök is kénytelenek lesznek majd szembenézni – hogy semlegesíthesse az osztrákok mutáns csodafegyverét, az eredeti Doppeladlert, mely eseményekről viszont majd máskor emlékezünk meg.

Végezetül, jogosan merül föl a kérdés, hogy hol volt eközben Xavér prof őse? Az az igazság, hogy Xavér Ágoston aki utódjához hasonlóan agyjáró volt – bár azt akkoriban clairevoyantnak vagy távszenvésznek nevezték – hőzöngő márciusi ifjúként, Petőfi és a többiek oldalán a forradalom kirobbantásában vett részt, majd a harcokban elvesztette lábait, és a „Tízesek” közelébe sem került egészen az 1860-as évek végéig, amikor is a Kiegyezés után neki kellett fölkutatni az egykori „Batallion X” túlélő tagjait. De bővebben erről is majd máskor.

És a legközelebbiig is: Éljen a magyar szabadság, éljen a haza!

A bejegyzés trackback címe:

https://x-emborok.blog.hu/api/trackback/id/tr94318922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása