A Kivételös X-Embörök

A Kivételös X-Embörök - képzeld el, milyen lenne, ha az emberfeletti képességek Magyarországon is megjelennének! Mi elképzeltük. A gondoltakísérletet dokumentáltuk. Lerajzoltuk. Ti elolvassátok. Ugye? :D

Olvassátok!

 

X01_cim_resize_1.jpg X02_c_resize_1.jpg ujra_egyutt_resize.jpg

X04_c_resize_1.jpg

xkcs1_cimlap_1200.png

Különszámok:

ejmaszo_kiszallt_resize_1.jpg spec02_00_cim2_resize.jpg

ponyva01_00_kicsi.jpg

Barátaink

www.kalyberjoe.hu

Kalyber Joe, a kedvenc nem saját képregényünk

pilczroland.blogter.hu

Pilcz Roland blogja: képregény, könyv, zene...

archnihil.blogspot.com

Barangolás a fantázia birodalmában

Lájkold! :)

Éljen a magyar szabadság...

2011.03.15. 18:35 nevetőharmadik

Nemzeti ünnepünkön az X-Embörök világának egy újabb részletét – ezzel együtt komplexitásának egy újabb mélységét – mutatjuk be: a magyar szuperhős képregényeket. Illetve ezek közül is most először két hazafias szuperhőst, akiket az 1848-49-es események ihlettek.

Az X-Embörök alternatív valóságában a magyar nemzeti öntudat a 90-es években olyan formán is lecsapódott, hogy magyar alkotók létrehozták a saját szuperhőseiket, történelmi illetve kulturális benyomások alapján.

Ezek közül talán a legnépszerűbb Uncle Bem, akit nemcsak Jozef Zacharias Amurat Bem (népiesen Bem Apó) ihletett, hanem Uncle Sam és Hellboy (Pokolfajzat) is. Így a leggyakoribb megjelenési formája a szinte bárhol látható Uncle Bem plakát, amely az amerikai szabadságharc közismert plakátjára utalás, és az azon szereplő Sam bácsi mintájára Uncle Bem is a forradalomhoz való csatlakozásra buzdít. A fából készült kar-protézise viszont már Hellboy irdatlan kőkezét idézi, illetve az övén, a kitüntetésén, és a kabátja ujján látható logó is a Hellboy kalandjaiban szereplő B.P.R.D. (P.K.V.H. azaz Paranormális Kutató és Védelmi Hivatal) szimbólumának magyarosítása. Ez egyúttal életrajzi elem is, hiszen Bem apó a jobb karja helyén valóban egy fából készült protézist viselt, miután 1849-ben egy ágyúgolyó eltalálta. Bem Apó élettörténetére utal az is, hogy egy kis félholdat hord kereszt helyett, ugyanis a magyar szabadságharc után Törökországba költözött, ahol iszlám hitre tért.

A róla szóló képregény minden része megvan Egyszemű Óriásnak, aki valamilyen szinten személyes példaképének is tekinti a hőst, de kulturális beágyazódottságát az is mutatja, hogy a plakátja még a Dominika Studióban is ki van téve (ld. második epizód, 24. oldal 3. panel). Nemrég egy barátunk azt is fölvetette, hogy Uncle Bemet akár szerepeltethetnénk is az időutazó Cable (Kábel) X-Embörös megfelelőjeként, amiben az volt a legérdekesebb, hogy nekünk egyáltalán nem is tűnt föl addig az Uncle Bem és Kábel közti hasonlóság (robotkéz és egy irdatlan stukker).

A másik szabadságharcos ihletésű szuperhős pedig Spirit of ’48 (vagyis 48 Szelleme), akit a tipikus magyar huszár-hősök (mint János vitéz vagy Háry János, bár egyikük sem 48-as) mellett Captain America illetve egy idehaza kevésbé ismert amerikai hazafias képregényhős, The Spirit of ’76 utánérzéseként alkottak meg.

A 90-es évek képregényes stílusára utal, hogy a magyar népnemzeti karakterek neve is angolul szerepel, illetve az ekkoriban fölfutó és hirtelen hatalmas népszerűségre szert tevő Image Comics (sosem látott minőségű képek, rajzolók által írt sztorikkal) kiadó magyarított változata, az István Comics. E kiadó egyik ünnepi számának fedlapját láthatjátok itt balra, amelyben a két fent említett hős crossover kalandja olvasható (azok számára, akik az X-Embörök realitásában élnek. Vagyis nektek... sajnos nem).

Ha továbbra is figyelemmel kíséritek az X-Emböröket, előbb-utóbb újra találkozhattok velük a hátterekben vagy Egyszemű Óriás rajongása kapcsán.

A bejegyzés trackback címe:

https://x-emborok.blog.hu/api/trackback/id/tr462742160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása